Curiozități din Maramureș

Bisericile călătoare din Maramureș

Bisericile călătoare din Maramureș
Multe dintre bisericile călătoare din Maramureș ascund povești fascinante. În imagine este cea situată în centrul comunei Bârsana, monument UNESCO.

Câteva dintre bisericile de lemn din Maramureșul Istoric au călătorit nu doar în timp ci și în spațiu de-a lungul ultimelor secole. Nu sunt multe astfel de biserici, însă poveștile lor ne dezvăluie o parte din trecutul tumultuos al acestei regiuni. Bisericile călătoare din Maramureș te fascinează și azi cu trecutul lor.

Bisericile călătoare din Maramureș

De ce „călătoare”? Bisericile de lemn au o caracteristică aparte. Acestea pot fi dezasamblate, transportate pe distanțe mai scurte sau lungi și remontate. În acest mod câteva dintre bisericile vechi de lemn au fost salvate de la distrugere. Altele au fost vândute sau donate unor comunități care la un moment dat nu dispuneau de un lăcaș de cult sau au devenit piese de patrimoniu în Muzee ale Satului.

O parte dintre aceste biserici maramureșene ascund povești emoționante care ne amintesc cât de sinuoasă este uneori viața și cât de agitate sunt din când în când vremurile.

Biserica călătoare din Bârsana

Una dintre bisericile „călătoare” ale Maramureșului este cea a vechii Mănăstiri Bârsana, care a fost mutată de săteni în anul 1806 în vatra satului Bârsana în locul numit Podurile Jbârului pentru a o salva. Vechea mănăstire fusese desființată în anul 1791 din cauza faptului că cea mai mare parte a locuitorilor Maramureșului au trecut la Biserica Româna Unită cu Roma. De asemenea averea mănăstirii a fost confiscată de către statul austriac sub a cărei administrație se afla în acea perioadă Maramureșul. Ultimii călugări s-au refugiat în Moldova la Mănăstirea Neamț. Deoarece vechea așezare monahală se afla la marginea satului biserica ar fi putut să fie prădată si distrusă. Bârsanenii au avut însă grijă ca aceasta să dăinuiască până astăzi. În anul 1999 a fost înscrisă pe lista Patrimoniul Mondial UNESCO.

Biserica călătoare din Sighetu Marmației

Bisericile calatoare din Maramures
Biserica călătoare din Muzeul Satului Maramureșean din Sighetu Marmației

O altă biserică de lemn „călătoare” este cea situată în Muzeul Satului Maramureșean din Sighetu Marmației. În anul 1690 locuitorii din satul Oncești au primit o biserică dintr-o localitate situată la nord de râul Tisa, satul Criciova de pe Valea Talaborului. În trecut acesta a aparținut vechiului Voievodat al Maramureșului. Astăzi se află în Ucraina. Biserica a fost primită ca zestre de o fată din sat. Aceasta a fost demontată, bârnă cu bârnă, și transporată până în Oncești. Biserica de lemn a fost remontată, iar în anul următor a fost pictată în interior. În anul 1802 a fost repictată. În mijlocul satului a stat până în anul 1974 când a fost din nou demontată și dusă în Muzeul Satului Maramureșean unde poate să fie admirată. Biserica se află în vârful dealului. Este cea mai veche construcție a expoziției în aer liber, fiinde datată din secolulul al 16-lea.

Biserica călătoare din Muzeul Național al Satului din București

Biserica „călătoare” din Dragomirești a fost construită în anul 1722 după ce tătarii o arseseră pe cea veche în timpul invaziei din anul 1717. A fost dusă de echipele profesorului Dimitrie Gusti în Muzeul Național al Satului din București în 1936. Astăzi constituie piesa centrală a acestuia. Poartă hramul Adormirii Maicii Domnului

Biserici calatoare din Maramures

Astfel de biserici „călătoare”se mai găsesc în Botiza și Ruscova.

Bisericile călătoare din Maramureș și povestea lor

Bisericile de lemn pot să scundă uneori povești fascinante. Trebuie doar să ne aplecăm puțin urechea la ceea ce au să ne spună. Chiar dacă par firave, chiar dacă par micuțe, chiar dacă par să aparțină unei lumi apuse, ele trăiesc în continuare.

Astăzi, numeroase biserici de lemn călătoare se află în afara țării. Constituie biserici de parohie pentru diaspora românească. Au fost construite în țară după care au fost demontate și transportate pe anplasamentul actual. Astfel de biserici se găsesc în Italia(Moncalieri lângă Torino) sau Franța(Limours lângă Paris).

 

Constantin Ioan Lazu

Autor: Creator de conținut pe Maramuresu'meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.

Descoperă acel Maramureș autentic