General

Când porțile istoriei se deschid

când porțile istoriei se deschid
Când porțile istoriei se deschid

 

Există credința în tradiția populară că în ajunul marilor sărbători se deschid porțile cerului. În această perioadă oameni au acces prin anumite riualuri magice, devenite de-a lungului timpului tradiții și obiceiuri care ne infrumuțesează viața și o fac mai vie, la o altă lume. Toate aceste practici, considerate în credința populară în timpuri de mult apuse, magice, îi ajută pe oameni să prevadă un mic crâmpei din cum va arăta viitorul. În acea perioadă în care incertitudinea stăpânea fiecare suflet, era de mare ajutor. Aceste scurte perioade sunt însă și periculoase. În credința populară dacă nu sunt respectate anumite reguli nescrise, denumite adesea superstiții, asupra oamenilor se pot abate anumite pericole. De aceea oamenii practică și astzăi anumite ritualuri pentru a avea parte de un bun mers al lucrurilor.

Și în istorie există astfel de momente, e adevărat mult mai rare. Acestea constituie momente de oportuniate sau amenințare pentru grupuri mari de oameni sau chiar state întregi. Depinde de fiecare entitate cum se poziționează. În astfel de momente este dificil să păstrezi statu-quoul. Cele două Războaie Mondiale sau schimbările survenite în urma prăbușirii URSS au fost astfel de momente în care balanța a putut să se încline într-o parte sau alta. Românii, îndeosebi maramureșenii, au trecut prin schimbări profunde în acele perioade. Astfel la finalul Primului Război Mondial o parte din Maramureșul Istoric, vechiul Voievodat, s-a unit cu Regatul României. După 1945 a intrat sub influența nefastă a URSS-ului. Din 1990 a cunoscut din nou suflul democrației „originale”. Nici astăzi nu știm exact dacă tranziția s-a încheiat.

Această imagine a schimbărilor majorea poate să fie surprinsă și la nivel regional. Lumea democratică, cel puțin care era înțeleasă în acest fel pâna la mijlocul anilor 30′ ai secolului trecut, a ajuns la finalul Primului Război Mondial să cuprindă înspre est inclusiv teritoriul de azi a Ucrainei. La finalul celui de al Doilea Război Mondial, URSS-ul a înaintat odată cu armata roșie pâna aproape de Berlin. În tot spațiul ocupat și-a impus propriul sistem totalitar. Dupa 1990 democrația si-a luat revanșa și a avansat din nou până aproape de granițele Rusiei.

Ce oportunități, ce pericole vor apărea în deceniile următoare, în anii următori vom vedea. Un lucru este însă necesar. Trebuie să fim pregătiți să îl gestionăm în folosul nostru. Azi suntem mebrii NATO, membrii UE. Avem un parteneriat strategic cu SUA. Depinde și de noi cum vom acționa când poarta istoriei se va deschide din nou! Deocamdată să fim atenți la sărbătorile noastrecu obiceiuri fără seamăn.

 

 

Constantin Ioan Lazu

Autor: Creator de conținut pe Maramuresu'meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.

Descoperă acel Maramureș autentic