General

Ce este Maramureșul?

Ce este Maramuresul
O plimbare cu căruța prin Muzeul Satului Maramureșean… ce este Maramureșul?

Ce este Maramureșul? Te-ai întrebat vreodată?

Ca să-l poți vizita, ca să-l poți promova, trebuie mai întâi să-l înțelegi, să-l cunoști, să știi care îi sunt rădăcinile. Să nu pui carul înaintea cailor.

La fel de important este să răspunzi la întrebarea. Cu ce se diferențează Maramureșul de celelalte regiuni ale țării, mai apropiate sau mai îndepărtate?

Maramureșul Istoric, pentu că la acela mă refer aici, sau Voievodal cum mai este denumit, nu este chiar atât de întins. Constituie doar jumătatea nordică a județului Maramureș, așa zisa Țară a Maramureșului. Fără Țara Chioarului, fără Țara Lăpușului, fără o parte din Țara Codrului și Baia Mare, care la un loc constituie jumătatea sudică a județului Maramureș.
Și aceste regiuni sunt frumoase, sunt autentice, sunt atrăgătoare, dar sunt diferte față de Maramureșul Istoric, atât din punct de vedere istoric cât și etnofolcloric. În trecutul îndepărtat, acestea au făcut parte din Voievodatul Transilvaniei pe când Maramureșul a constituit un Voievodat , șu ulterior un comitat, distinct. Azi, două treimi din vechiul Voievodat al Maramureșului se află la nord de Tisa, în Ucraina.

Așa mic cum este, Maramureșul Istoric are o personalitate puternică, o identitate autentică, un specific cultural pe care îl recunoști ușor. Are un suflet mare.
De fapt, pe moroșeni îi recunoști ușor atunci când sunt îmbrăcați în hainele lor tradiționale. Le recunoști ușor muzica și dansul. Le recunoști ușor graiul.

Așadar, ce este Maramureșul? Cu siguranță fiecare dintre noi are un răspuns la această întrebare.
Pentru mine Maramureșul este un stil de viață ce a dat viață unei culturi unice, un stil de viață care a evoluat cu timpul, dar care a păstrat baza identitară până azi.
Poate că acesta ar trebui să fie temelia de la care ar trebui să pornim orice costrucție legată de frumosul nostru Maramureș.

Tradiții vii ce te duc cu gândul la alte vremuri, un folclor autentic care te bine dispune prin cântec, joc și voie bună, o cultură unică a lemnului păstrată până azi, o credință asumată pe care o descoperi prin numeroase simboluri. Ăsta-i Maramureșu’. A păstrat spiritul din vremurile vechi, dar l-a adaptat timpurilor noastre.

În zilele de luni voi continua să fac o scurtă analiză despre legătura profundă care există între oamenii, locurile, tradițiile și meșteșugurile încă vii din Maramureș și turismul ce ar putea și ar trebui să devină resortul principal în dezvoltarea acestei regiuni istorice. Analize mai detaliate găsiți pe site-ul maramuresumeu.ro

Constantin Ioan Lazu

Autor: Creator de conținut pe Maramuresu'meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.