General

Crăciunul în Maramureș

Craciunul in Maramures
Crăciunul în Maramureș- Viflaim din Vişeu de Sus. Imagine: Vasile Timur Chiş

Crăciunul în Maramureș între tradiții și obiceiuri

Crăciunul este una dintre cele mai frumoase sărbători de peste an. Datorită numeroaselor tradiţii şi obiceiuri de iarnă ȋncă viu păstrate, fiecare Crăciun în Maramureș are un farmec aparte. Vezi oameni îmbrăcați în portul tradițional în zilele de sărbătoare, iar mâncarea are un gust autentic. De asemenea, copii umblă la colindat din casă în casă creând o atmosferă de sărbătoare autentică cum rar mai întîlnești. Sărbătoarea Crăciunului este o poveste care te face să visezi la clipele magice ale copilariei care credeai că nu se vor termina vreodată.

Crăciunul în Maramureș
Colindători. Imagine: Vasile Timur Chiş
Maramureșul este una dintre puținele zone ale țării în care vechile tradiții și obiceiuri au fost păstrate până astăzi.
Printre cele mai îndăgite obiceiuri de Crăciun se numără Viflaimul, colindatul și jocul caprei. Moroșenii le-au transmis din generație în generație până azi, în cea mai mare parte nealterate. Chiar dacă adesea au fost influențate de stilul de viață modern, chiar dacă astăzi primează aspectul teatral în detrimentul semnificațieiritualice inițiale, spectaculozitatea lor a rămas aceeași.

Crăciunul tradițional în Maramureș cu Viflaimul

Dintre numeroasele tradiții de Crăciun pe care le găsești și azi în Maramureș, Viflaimul este cel care îmi dă și astăzi fiori atunci când îi aud pe tinerii mascați apropiindu-se. Vechi datini de Crăciun poți găsi pe cuprinsul întregii țări. Ca Viflaimul însă, denumit adesea și Viflaem, nicăieri. Este cel mai îndrăgit obicei de iarnă din Maramureșul Istoric.

Viflaimul este un teatru folcloric popular în care este prezentată scena naşterii lui Isus Hristos. Numele de Viflaim provine de la vechea denumire românească a oraşului ȋn care s-a născut Isus Hristos, Betleem. Spre deosebire de prezentarea scenei naşterii lui Isus Hristos în bisericile romano-catolice ȋntr-un mod static sau într-un mod teatral simplificat, în Maramureşul Istoric aceasta este dramatizată, fiind jucată de către tineri. Viflaimul prezintă momentul apariţiei celor trei magi şi al păstorilor care vestesc naşterea pruncului Isus, dar şi conflictul cu ȋmpăratul Irod.

Viflaimul este organizat ȋn cadrul parohiilor sub îndrumarea preotului. Din păcate acest obicei mai este păstrat doar ȋn câteva localităţi de pe Văile Vişeului, Izei, Cosăului şi Tisei. Oraşul Vişeu de Sus poate să fie considerat epicentrul acestui obicei, pe cuprinsul acestuia fiind organizate ȋn ultimii ani peste 10 viflaime. Există două variante ale piesei de teatru, una mai extinsă la care participă 20-30 de tineri numită Viflaimul Mare şi una mai restrânsă alcătuită din aproximativ 15 tineri numită Viflaimul Mic. Această piesă de teatru cunoaşte o varietate mare ȋn ceea ce priveşte replicile rostite datorată caracterului oral de transmitere a acesteia. De asemenea costumaţia personajelor diferă de la o localitate la alta.

Personajele Viflaimului

Personajele prezente în Viflaim sunt atât biblice cum sunt Maria şi Iosif, cei Trei Crai de la Răsărit (Balthazar, Melchior şi Gaşpar), îngeri, păstori, hangiul, Irod sau oşteni, cât şi fantastice, exponente ale unei credinţe populare străvechi, mai veche decât creştinismul, cum sunt Dracii sau Moşul. Dracii, a căror costumaţie constă într-o mască cu coarne şi numeroase talange legate de corp cu ajutorul cărora fac gălăgie când sar sau aleargă, nu sunt lasaţi să intre în biserică. Viflaimele din Vişeu de Sus se singularizează prin mărimea impresionantă a talangelor pe care le poartă Dracii (vezi imagine).

Piesa de teatru popular este jucată după terminarea slujbei din dimineaţa zilei de 25 decembrie. În unele localităţi, cum este comuna Ieud, Viflaimul este jucat şi în zilele următoare.

Unii gospodari cheamă Viflaimul în curtea casei lor pentru a juca sceneta Naşterii Mântuitorului.  De obicei este prezentată doar o parte a acesteia. Cel mai impresionant moment este intrarea Viflaimului în biserică la slujba din noaptea de Crăciun. Atunci membrii Viflaimului cântă colinde iar Dracii sar făcând gălăgie mare. Fiecare anunță în felul lor naşterea lui Isus Hristos.

Crăciunul în Maramureș prin Festivalul Noaptea Viflaemurilor din Vișeu de Sus

În ultimii ani odată cu dezvoltarea turismului ȋn zonă, Viflaimul este prezentat şi pe scenele unor festivaluri, cum este cel organizat ȋn Vişeu de Sus ȋn seara zilei de 24 decembrie intitulat Noaptea Viflaemurilor. Este parte a fiecărui Crăciun în Maramureș. În păstrarea acestei datini se implică atât parohiile ortodoxe cât şi cele greco-catolice.

Viflaimul constituie poate cel mai elocvent exemplu al contopirii de-a lungul ultimelor secole a tradiţiei precreştine, reprezentată în cadrul Viflamului de către spectaculoşii draci coborâţi parcă de pe picturile vechilor biserici şi a tradiţiei creştine reprezentată de personajele biblice. Aici acestea se îmbină într-un mod unic.

Crăciunul în Maramureș

Nu mă pot gândi la un Crăciun în Maramureș fără Viflaim, fără colindătorii îmbrăcați în hainele lor tradiționale, fără mirosul preparatelor care te îmbie să le mănânci pe nerăsuflate. Chiar dacă uneori zăpada întârzie să se aștearnă, zgomotul „dracilor” și colindele mă anunță că Sărbătoarea Crăciunului a venit.

Sărbătorile religioase în Maramureș te încântă de fiecare dată când le trăiești. Crăciunul în Maramureș reprezintă o călătorie experiențială în timp și spațiu de care îți amintești cu drag.

Constantin Ioan Lazu

Autor: Creator de conținut pe Maramuresu'meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.