Credința în Maramureș
În Maramureș credința este încă vie. O simți de cum ai pășit aici. Nu doar că este sculptată în lemn, este și trăită. Numeroasele biserici noi, unele construite de lemn în stil tradițional, troițele de lemn, dar mai ales prezența la biserică în zilele de sărbătoare, îți dezvăluie acest fapt. Până și oamenii când se întâlnesc se salută folosind expresia: „Lăudăm pe Isus”. I se răspunde: „Lăudat fie în veci. Amin”.
Credința în Maramureș
Aici, în Maramureș, sărbătorile au un farmec aparte. Sunt însoțite de vechi tradiții și obiceiuri care dau o identitate aparte acestor locuri. Aici, fiecare troiță, fiecare biserică, fiecare mănăstire are o poveste. Cu cât cunoști mai multe, cu atât te îndrăgostești de aceste locuri. Dacă o cunoști vreuna, spune-o mai departe!
Mănăstirea Bârsana constituie un loc aparte. Aici istoria se împletește cu legenda. Odată ajuns în Maramureș trebuie să-i treci pragul. Zăbovește puțin în biserica de lemn și admiră pictura. Vizitează micul muzeu și magazinul din interiorul mănăstirii cu obiecte religioase. Chiar dacă ai mai fost aici, cu fiecare vizită pe care o faci descoperi un detaliu nou care îți spune o poveste despre trecut sau prezent și cine știe, poate despre viitor.
În oricare dintre bisericile de lemn pătrunzi, simți o liniște profundă, poate apăsătoare pentru stilul de viață pe care îl avem azi. Simte acel moment cu toată ființa ta.
Autor: Creator de conținut pe Maramuresu’meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.