Viața în stil tradițional

Cum se face horinca de Maramureș?

Cum se face horinca
La horincie timpul nu are răbdare. Mereu este ceva de făcut.

Când se face horinca?

Toamna, Maramureșul începe să fiarbă, nu doar la figurat ci și la propriu. În toate horinciile situate de-a lungul văilor în apropierea apelor curgătoare, se poate simți mirosul de fum provenit de la cazanele în care se prepară vestita horincă. Această bautură miraculoasă are harul de a descreți frunțile, de a deschide uși, de a lega prietenii și de a dezlega vorba. De-a lungul timpului a devenit o marcă identitară pentru Maramureș. Modul cum se face horinca nu mai constituie un secret pentru nimeni.

Această băutură tradițională este denumită pălincă în alte regiuni ale țârii. În Maramureș este denumită exlusiv horincă.

Cum se face horinca?

Pentru a prepara horinca este nevoie de patru lucruri: fructe de foarte bună calitate (prune, mere, pere sau mai rar fructe de pădure), foc zdravăn, apă pentru răcire și multă răbdare. Nu ai nevoie de un ghid pentru fabricarea horincii. Procesul de distilare a horincii nu este unul complex, însă necesita multă atentie și îndemânare pentru ca bautură alcoolică care are în jur de 50 de grade și este servită fiecărui oaspete să fie aromată.

Înainte de a pune fructele pe foc, acestea sunt ținute în butoaie la fermentat câteva săptămâni. În acest timp zahărul conținut în fructe este transformat în alcool.

Ulterior borhotul obținut prin fermentație este fiert într-un cazan cîteva ore. Vaporii rezultați sunt răciți cu apă rece, devenind un lichid clar, transparent. În Maramureș acest proces este realizat de două ori pentru a obține un procent de alcool între 48-54 grade. Primul lichid obținut la a doua distilare are o tărie mult mai mare. Acesta este separat de restul băuturii fiind păstrat pentru uz caznic. Este utilizat ca spirt.

Astfel de horincii, care sunt în funcțiune de cum se așază prima brumă și până în decembrie, pot fi  întâlnite în întreaga regiune. Trebuie doar să întrebați. Odată ajunși în Maramureș cu siguranță nu vei pierde ocazia să deguști această băutură tradițională.

Horinca în folclorul local

Horinca este prezentă adesea în versurile a numeroase cântece horite (cântate) cu foc prezente în folclorul local:

    • De beau un pic de horincă, nu mă mai doare nimică”
    • „Horincuța de ce-i bună / De băut sara, pe lună / Cu mândra care-i nebună!”
    • „Atâta horinc-oi be/ Știu că n-oi muri de ie/ De horincă n-oi muri/ Ca o beau tăți oamenii”.
    • „De n-ar si horincă-n sat/ Niciodată n-aș si bat/ Dar așe horincă este/Eu la lume-s de poveste”.

Rețeta horincii nu mai este un secret!

Constantin Ioan Lazu

Autor: Creator de conținut pe Maramuresu'meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.

One thought on “Cum se face horinca de Maramureș?

Comentariile sunt închise.