Mâncarea tradițională sănătoasă
Autor: Creator de conținut pe Maramuresu’meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.
Este mâncarea tradițională sănătoasă? Această întrebare mi-a fost pusă de mai multe ori în ultimul timp. Acum câțiva ani mi-ar fi fost greu să dau un răspuns, mai ales că aș fi fost tentat să dau un răspuns scurt, dar categoric. Astăzi îmi este mult mai ușor să dau un răspuns. Este însă unul mai cuprinzător și nuanțat. De ce?
Am înțeles cu timpul că atunci când trebuie să răspund la o întrebare mai complicată trebuie mai întâi să o înțeleg foarte bine. Așadar, la ce te gândești când auzi cuvintele mâncare sănătoasă?
1. Te gândești la faptul că ingredientele din care este preparată mâncarea ar trebui să fie naturale? Adică să nu conțină urme de pesticide sau metale grele ?
2. Te gândești la faptul că acele ingrediente ar trebui să fie proaspete?
3. Te gândești la faptul că ar trebui utilizate în prepararea mâncării doar anumite ingrediente pe care le considerăm sănătoase? Adică să conțină de exemplu mai puțină grăsime?
4. Te gândești la faptul că mâncarea ar trebui pregătită printr-o metodă sănătoasă? Sau poate te gândești la faptul că aceasta trebuie consumată imediat, sau eventual conservată fără nici un fel de aditivi?
La ce te gândești însă când auzi mâncare tradițională? Că la pregătirea acesteia ar trebui folosite ingrediente obținute pe plan local și rețete de asemenea locale? Eventual și metode de preparare specifice regiunii?
Putem să le avem pe amândouă în același timp, tradițional și sănătos?
O mâncare tradițională autentică ar trebui preparată din ingrediente obținute pe plan local. De ce o numesc și autentică? Pentru că există și mâncăruri tradiționale la a căror preparare se folosesc ingrediente cumpărate din supermarket. Acestea nu pot fi numite autentice. Nu vreau să spun că ingredientele din supermarket nu pot fi sănătoase. În general însă produsele achiziționate din astfel de magazine provin de la ferme intensive unde calitatea nutritivă și gustul nu mai sunt la cel mai ridicat nivel. Din această cauză uneori mâncarea tradițională nu are același gust ca ” la mama acasă”, adică nu mai este autentică.
Ingredientele care sunt obținute pe plan local sunt proaspete și nu trebuie „îmbogățite” cu aditivi alimentari care să le facă să reziste la transport pe distanțe mari sau pe perioade lungi de depozitare. Orice prelungire a termenului de valabilitate a ingredientelor presupune prezenta unor E-uri. Majoritatea acestor substanțe sunt dăunătoare corpului nostru mai ales dacă le consumăm regulat. Lanțul de aprovizionare trebuie să fie cât mai scurt iar trasablitatea cât mai clară.
Conservarea mâncării este un alt procedeu care poate să aducă atingere conceptului de mâncare tradițională autentică. Folosirea metodelor tradiționale de conservare, chiar dacă nu sunt totdeauna cele mai sănătoase, constituie o variantă poate mai prietenoasă pentru corpul nostru în comparație cu aditivii alimentari. Aici mă refer îndeosebi la metoda afumării preparatelor din carne.
În ceea ce privește metoda de gătire, avem mai multe posibilități. Aici apare cel mai mare semn de întrebare în ceea ce privește mâncarea tradițională. Fiertul e considerat mai sănătos decât prăjitul și știm bine că mâncarea tradițională presupune adesea prăjitul în ulei. Această discuție privește însă bucătăria românească în general.
Mâncarea tradițională înseamnă însă și ciorbe, care sunt considerate sănătoase sau preparate de post considerate mâncăruei mai ușoare. Este alegerea noastră ce mâncăm.
Oferă oare Maramureșul o mâncare sănătoasă celor care îi trec pragul?
Mâncarea tradițională pe care o găsești în Maramureș întrunește mai multe criterii ale unei mâncări sănătoase din cele enumarete mai sus. Originea locală a ingredientelor și prospețimea lor este de cele mai multe ori de la sine înțeleasă. De asemenea mâncarea este proaspătă. În ceea ce privește modul în care este gătită și unele ingrediente apar uneori discuții.
Chiar dacă adesea mâncarea conține grăsimi, care într-o anumită cantitate sunt benefice, chiar dacă adesea metodele de preparare nu sunt dintre cele mai sănătoase ( aici mă refer îndeosebi la prăjeli) mâncarea tradțională autentică din Maramureș o putem considera sănătoasă, bineînțeles în ideea să nu abuzăm de mâncărurile mai „grele” și să o combinăm cu fructe și legume dar și cu băuturi care ne ajută să o digerăm mai ușor, cum sunt vinul sau horinca. Să nu uităm de preparatele de post care întrunesc în general toate criteriile pentru a fi considerate mâncare tradițională sănătoasă.
Este mâncarea tradițională din Maramureș așadar sănătoasă? Până la urmă răspunsul îl dăm fiecare dintre noi. Un fapt este însă sigur. Este gustoasă!
Autor: Creator de conținut pe Maramuresu’meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.