Și a venit februarie (Făurar)
Luna februarie, numită în calendarul popular Făurar, este a doua lună a calendarului Gregorian. În trecut însă februarie era considerată ultima lună în calendarul roman, noul an începând la 1 martie.
În satul tradițional luna februarie însemna încheierea perioadei șezătorilor și pregătirea pentru muncile de afară. Printre cele mai importante activități era pregătirea plugului pentru arat de către meșteri fauri, îndeosebi ascuțirea brăzdarelor.
În februarie rezervele de fân pentru animale sunt pe terminate astfel încât gospodarii așteaptă cu nerăbdare topirea zăpezii pentru a scoate la păscut în jurul satului oile. Se spune că iarba care răsare din mustul topirii zăpezii este cea mai hrănitoare și mai bună pentru animale iar laptele are cel mai bun gust. Iernile din ultimii ani însă nu au mai fost ca în trecut când zăpada se așternea de la sfârșitul lui noiembrie până la început de martie.
În ziua de 1 februarie era sărbătorit Sf. Trifon care în calendarul popular era considerat patronul insectelor periculoase pentru recolte printre care omizile și lăcustele. Pentru a avea roade bogate țăranii țineau cu sfințenie această zi.
Astăzi prima zi din luna februarie este o zi ca oricare alta. Ne uităm afară să vedem dacă pământul, copacii și casele sunt acoperite de zăpada.
Autor: Creator de conținut pe Maramuresu’meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.