Viața în stil tradițional

Gospodăria tradițională maramureșeană

Gospodăria tradițională maramureșeană
Gospodăria tradițională maramureșeană. Pregătiri pentru o iarnă lungă cum poate nu a mai fost demult…

Gospodăria tradițională maramureșeană te uimește azi prin simplitatea ei, prin apropierea de natura, prin poveștile pe care încă le mai poartă. Se zice ca „omul sfințește locul”. Gospodăria este locul în care această zicală se aplică cel mai bine.

Ce mai reprezintă azi o gospodărie tradițională?

Cu mulți ani în urmă fiecare gospodărie era un centru de creație. De la mâncare, îmbrăcăminte și uneori până la anumite unelte, toate erau făcute în cadrul acesteia. Fiecare gospodărie din Maramureș avea o curte dublă: curtea casei și curtea animalelor.

Odată cu trecerea anilor ultimelor decenii, stilul de viață s-a schimbat. Multe dintre vechile activități casnice au dispărut, la fel multe meșteșuguri tradiționale. Totul, sau aproape totul, a putut să fie cumpărat. Astfel hainele s-au depersonalizat, mâncarea care era obținută cu trudă, dar sănătoasă , s-a diversificat. Odată cu diverisificarea ei, si-a diluat însă calitatea.

Oare este gospodăria tradițională maramureșeană pe cale de dispariție?

Gospodăria tradițională maramureșeană
Gospodăria tradițională maramureșeană

Dacă ne uităm la numărul lor care scade de la an la an, răspunsul este da.

Câte gospodării din Maramureș mai au un grajd în care viețuiesc câteva gâini, una sau mai multe vaci, un porc sau eventual o pereche de cai? La o pereche de boi nici nu îndrăznesc să ma mai gândesc! Umblând prin satele de pe văile Maramureșului, întâlnesc tot mai puține astfel de gospodării țărănești. În ziua de azi, chiar trebuie să le cauți.

Stilul de viață actual, foarte tehnologizat și digitalizat, ne-a îndepărtat într-un ritm alert de vechiul stil de viață, de unele dintre vechile îndeletniciri și meșteșuguri. Creșterea animalelor se află printre acestea. Cauzele sunt mai multe. Importanța mâncării a scăzut. Cu toate că de aceasta depinde în mare parte sănătatea noastră, calitatatea este trecută adesea cu vederea. Pentru mulți dintre noi, super-marketul a devenit principala sursă de mâncare. Viața noastra a devenit mult mai comodă. Cu ce preț însă?

Este adevărat că lucratul pământului necesită mult timp și energie iar creșterea animalelor multă implicare întreg anul. Nu mai vorbesc de riscuri, mai ales în zilele noastre când verioe secetoase sunt tot mai dese. Dar până la urmă ce contează mai mult?  Sănătatea noastră fizică și mentală sau comoditatea?

Constantin Ioan Lazu

Autor: Creator de conținut pe Maramuresu'meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.