Izvorul Albastru al Izei

Un Monument al naturii
Izvorul Izei mă fascinează de fiecare dată când îl vizitez. Tâșnește din pământ sub forma unui izbuc după ce parcurge o distanță de peste 2 km printr-o peșteră. Accesul cu mașina este dificil, drumul până acolo fiind în cea mai mare parte unul forestier pietruit. Merită însă efortul! Accesul se face din vărful „Dealului Moiseiului „, de pe DN 17C. Este inclusă în Parcul Național Munții Rodnei.
O plimbare pe jos pe un drum de munte cu văi abrupte și pajiști alpine te introduc în acea atmosferă pe care o regăsești când te apropii de izvor. Liniștea e tulburată doar de clipocitul apei. Aerul curat de munte te fac să uiți de oraș. Te încarcă cu energie, cu speranță.
Cum se formează izbucul?
Pârăul izvorește sub vârful Bătrâna(1710 m), curge aproximativ 1 km la suprafață, apoi intră în pământ aproximativ 2,5 km, și curge mai departe prin peștera Ponor. La ieșire ia numele de Izvorul Albatru al Izei.
Unde se află Izvorul Albastru al Izei?
Izvorul carstic se află în „Rezervația Peștera și Izbucul Izvorul Albastru al Izei”. Aceasta se întinde pe o suprafață de 100 de hectare. Face parte din categoria a IV-a IUCN (Uniunea Internationala de Conservare a Narurii) de tip mixt. Este situată în partea de est a Munților Rodnei, pe versantul sudic al Muntelui Magura în localitatea Sacel, prima localitate de pe cursul Văii Izei. Altitudinea la care se află este de 1310m.
Izvorul Izei și Dunărea
Nu am putut să nu mă gândesc la izvoarele Dunării, care atrag anual numeroși vizitatori. Izvorul Izei este diferit, este unic. Se află în mijlocul naturii, într-un cadru natural de poveste.
Autor: Creator de conținut pe Maramuresu’meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.