Luminația în Maramureș
Luminația, sărbătoarea pomenirii morților în Maramureș
În ultima parte a lunii octombrie cimitirele din Maramureș prind viață. Oamenii curăță mormintele și le înfrumuțesează cu flori, pregătindu-le pentru „Sărbătoarea Morților”, care în Maramureș este denumită Luminație. Cimitirele se transformă în oaze de lumină în întunericul serii ce se așterne. Acest fapt se datorează tradiției aprinderii lumânărilor la mormintele celor trecuți la cele veșnice în amintirea celor dragi care ne-au însoțit pe drumul vieții .
Luminația în Maramureș
Această tradiție bisericească a pomenirii morților, mai este denumită și a Luminațiilor. Este ținută în Maramureș atât de credincioșii ortodocși cât și cei greco catolici. A fost preluată de la Biserica Catolică în perioada în care majoritatea credincioșilor din acest colț de țară au aparținut cultului greco-catolic.
În Maramureș are loc în zile diferite, în ultima parte a lunii octombrie. Depinde de tradiția locală din fiecare sat. În această zi preotii oficiaza slujbe de pomenirea mortilor.
Sâmbăta morților sau Moșii în Biserica ortodoxă
Spre deosebire de Biserica greco-catolică, în Biserica ortodoxă s-au păstrat mai multe zile de pomenire a morţilor în celelalte regiuni istorice ale României:
-
- „Moșii de iarnă ” în sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului secului pentru intrarea în postul Paștelui. Este denumită și Sâmbăta Morților.
- Moșii de primăvară – sâmbăta din preajma mucenicilor sau „Paştele blajinilor”
- Moșii de vară- sâmbăta dinaintea Rusaliilor-Pogorârii Duhului Sfân
- Moșii de toamnă- prima sâmbătă din luna noiembrie
Tradiții și obiceiuri de Ziua Morților
În Maramureș copii care merg în cimitir le sunt împărțite dulciuri.
Maramureșul prezintă mai multe particularități legate de această zi. După cum am văzut mai sus, chiar și ortodocșii țin Luminația și pomenesc morții în această zi. Preoţii citesc în cimitire rugăciuni de pomenire a celor răposaţi, iar în unele zone se împart mici daruri la copii.
O altă particularitate a Luminaților în Maramureș constă în faptul că se desfășoară în zile diferit de la sat la sat. Luminația este una dintre tradițiile creștine cele mai cunoscute în Transilvania, în pofida faptului că nu este o sărbătoare propriu-zisă, consemnată în calendarele religioase.
Originile Luminației
Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor îşi are originea în practica Bisericii din Antiohia, care chiar din primele veacuri (secolul IV) ale creştinătăţii îi celebra pe toţi martirii cunoscuţi şi necunoscuţi. Referiri la această sărbătoare se regăsesc la Sfântul Vasile cel Mare, care în omiliile (predicile) sale vorbeşte şi despre Sfinţii Martiri prăznuiţi în prima duminică după Rusalii.
În Biserica Romano-Catolică, sărbătoarea a fost introdusă oficial de Papa Bonifaciu în prima duminică după Rusalii, la fel ca şi în Răsărit. Mai târziu, sărbătoarea a fost mutată pe 1 noiembrie.
Rădăcinile celtice ale acestei sărbători a întunericului
La celţi, începutul unui nou an era sărbătorit pe 1 noiembrie, fiind considerat sfârşitul sezonului soarelui şi începutul sezonului întunericului şi a frigului. Acest moment de trecere de la un sezon la altul era marcat de druizi (preoţii celţilor) prin dansuri, incantaţii şi alte manifestări religioase. Sărbătoarea în sine era celebrată începând cu noaptea de 31 octombrie până a doua zi, la 1 noiembrie, iar uneori putea să dureze chiar trei zile. Oamenii participau la această sărbătoare îmbrăcaţi în costume făcute din piei şi oase de animale. Celţii credeau că în această noapte spiritele celor morţi puteau să revină în casele lor terestre, pentru a-şi căuta un nou trup.
Data de 31 octombrie mai reprezenta pentru celți ajunul Anului Nou. Aceștia aprindeau focuri pe dealuri pentru a speria spiritele rele și a-l cinsti pe Zeul Soare. Această veche sărbătoare celtică este considerată de mulți specialiști ca aflându-se la originea sărbătorii Holloween-ului.
Autor: Creator de conținut pe Maramuresu’meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.