Luminația, semnificație și origini
Luminația, cunoscută ca „Sărbătoarea Morților”, reprezintă în Maramureș ziua în care sunt pomeniți morții. Dacă în alte regiuni ale Transilvaniei această sărbătoare este ținută în 1 noiembrie, în Maramureș Luminațiile au loc spre sfârșitul lunii octombrie, în zile diferite, depinzând de tradiția locală din fiecare sat. În această zi oamenii aprind lumânări pe morminte după ce în prealabil le-au curățat și ornat cu flori.
Cu toate că în prezent această „Sărbătoare a Morților” este ținută de credincioșii ortodocși, aceasta a fost preluată de la Biserica Catolică în perioada în care majoritatea credincioșilor din Maramureș și Transilvania au aparținut cultului greco-catolic. În mod tradițional Biserica Ortodoxă pomenește morții de 4 ori pe an și anume în zilele Moșilor de iarnă, primăvară, vară și toamnă. Anul acesta Moșii de iarnă au fost în 30 octombrie.
Originea acestei zile se află în trecutul îndepărtat. Acum mai bine de doua mii de ani vechii celți îl celebrau în această perioadă, între 31 octombrie și 32 noiembrie, pe Samhain, zeul păgân al morților. Acesta hotărea ce se întâmpla cu sufletele celor care murizeră în anul precedent. Fie luau forma unui corp omenesc, fie erau condamnate să trăiască în corpuri de animale.
Data de 31 octombrie mai reprezenta pentru celți ajunul Anului Nou. Aceștia aprindeau focuri pe dealuri pentru a speria spiritele rele și a-l cinsti pe Zeul Soare. Această veche sărbătoare celtică este considerată de mulți specialiști ca aflându-se la originea sărbătorii Holloween-ului.
Autor: Creator de conținut pe Maramuresu’meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.