General

Luna Februarie sau Făurar a venit

Luna februarie sau faurar
Luna Februarie sau Făurar în Pasul prislop. Imagine: Vasile Timur Chiș

A început și luna februarie, ultima a iernii. Este una care se deosebește de toate celelalte. Nu doar că este mai scurtă, dar o dată la patru ani are o zi în plus, respectiv 29.

Februarie, luna zăpezilor

Spre deosebire de lunile decembrie și ianuarie, luna februarie a venit în ultimii ani cu frig și zăpadă. Asistăm parcă la o translatare a iernii înspre lunile de primăvară. Astfel sărbătorile de iarnă din decmbrie și ianuarie își pierd parcă din farmecul de altădată. Unde sunt zăpezile Crăciunului? Unde este gerul Bobotezei? Unde sunt sănile trase de cai care coboară fânul de pe dealuri. Unde sunt peisajele albe cu cer albastru și coloane de fum care se ridică deasupra satului?

Luna Februarie sau Făurar în credința populară

Vechile denumiri populare ale lunilor anului sunt legate de muncile pământului de peste an. De aceea este uneori greu să facem asocieri cu activitățile moderne.

În credința populară se spune că luna februarie este împărțită în două. Primele două săptămâni vin cu ger, când îngheață izvoarele, lacurile. Ultimele două săptămâni se dezgheață, prevestind venirea primăverii. După cum am văzut însă în ultimii ani, iarna se prelungește până în martie.

Dar de ce Făurar. Se spunea că în ultima lună a iernii gospodarii începeau să își pregătească uneltele pentru muncile de primăvară. Astfel își făreau pluguri, coase sau alte unelte. Doar se spune că vara e bine că iarna să îți faci sanie și iarna car.

Luna Februarie sau Făurar
În Maramureș mai pot fi văzute pluguri trase de cai.

În prima zi a lunii februarie, de Sf. Trif, se făceau predicții legate de vreme. Dacă în această zi vremea este moale, ploioasă, atunci primăvara este departe. Urmează o perioadă cu ninsori  astfel că se va putea ieși cu plugul la arat abia în aprilie. Dacă însă este zăpadă și apele sunt înghețate primîvara va veni devreme.

 

Constantin Ioan Lazu

Autor: Creator de conținut pe Maramuresu'meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.