General

Mănăstirea Budești

Mănăstirea Budești
Mănăstirea Budești

Adesea sunt tentat să vizitez acele locuri care sunt foarte cunoscute, eventual pe care le găsesc în diferite topuri. E adevărat că uneori caut acele locuri care sunt mai accesibile sau sunt constrâns de timpul prea limitat pe care îl am la dispozitie. Uneori însă frumusețea autentică este mai ascunsă.

Comori ascunse ale Maramureșului

Maramureșul Istoric deține câteva atracții turistice mai ascunse. Nu se situează la drumul principal însă frumusețea și pitorescul locului în care se află constituie motive pentru a le vizita. Prin intermediul lor poți descoperii autenticitatea și șarmul Maramureșului. Și da, rămân liniștite chiar și în sezonul de vară când multe dintre atracțiile turistice cele mai cunoscute sunt asaltate de sute sau mii de turiști zilnic. Pentru a le descoperii trebuie de cele mai multe ori să te abați de la drumul principal. Printre acestea se află mănăstiri, biserici, mici muzee tematice sau ateliere ale unor meșteri populari.

Mănăstirea Budești

Un astfel de loc este este mănăstirea Roșia din Budești cu hramul Sf. Împărați Constantin și Elena. Numele acesteia, Roșia, este dat de pârâul care curge pe lângă mănăstire. Apa acestuia conține minereuri feroase, albia sa având culoarea roșiatică.

Prima menționare documentară a unei manastiri în Budești este din anul 1647. În secolul al 18-lea activitatea acestea a încetat la presiunile duse de austrieci. În anul 1995 locuitorii comunei au început sa reconstruiasca așezământul monahal care continua tradiția celui vechi.

Mănăstira Roșia din Budești se afla la 6 km de centrul comunei în directia sud-est. Pentru a ajunge la aceasta trebuie sa parcurgi un drum îngust. Jumatate din lungimea acestuia este pietruită. În anotimpul cald poate însă să fie parcurs cu mașina personală fără probleme.

Deaosebit la această mănăstire este atât drumul pe care îl parcurgi, spre inima Munților Lapușului, cât și peisajul pe care îl găsești aici.

Ajuns la destinație ai posibilitatea să parcurgi un traseu montan marcat. Durata acestuia pâna la destinație, localitatea Botiza, este de aproximativ 4 ore. De asemenea poți să faci plimbări scurte prin împrejurimi.

Mănăstirea se află încă în constructie, interiorul bisericii nefiind încă finalizat. Biserica construită în anul 1995 a fost înlocuită cu una mai spațioasă, care păstrează specificitatea arhitecturala a zonei. Piatra de temelie a celei noi a fost pusă în anul 2016. Deosebit la biserica de lemn a mănăstirii este prezența a patru turnuri mai mici în cele 4 colțuri ale bazei acoperisului turnului.

Constantin Ioan Lazu

Autor: Creator de conținut pe Maramuresu'meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.