Mănăstirea din Dragomirești renaște odată cu noua biserică de lemn, care îmbogățește spiritual și cultural Maramureșul Istoric.
Aceasta păstrează stilul arhitectural maramureșean, dar aduce o noutate prin legarea altarului de vară de corpul acesteia. Lăcașul de cult poartă hramul „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”.
Istoricul mănăstirii începe în anul 1923 când Ieromonahul Pimen a pus bazele construirii vechiului așezământ monahal la poalele Munților Tibleș, aproape de izvorul Prihodiștii, afluent pe dreapta a Văii Baicului.
Un incendiu, în noaptea de 15 octombrie 1949 a mistuit vechea mănăstire.
Lucrările de reconstrucție au început în 23 iulie 1951 în baza unui proiect aprobat în august 1950, până în 1954 ridicându-se biserica și casa monahală. În anii următori, mănăstirea a devenit loc de pelerinaj mai ales cu prilejul hramului Nașterea Maicii Domnului.
Mănăstirea nu a fost reconstruită pe locul inițial. A fost amplasată mai aproape de vatra „satului”, la ieșirea spre Săliștea de Sus. La 1 octombrie mănăstirea a fost desființată. Predată parohiei Baia- Borșa, biserica urma să fie demontată și dusă la noua locație. A rămas însă pe loc, în așteptarea unor vremuri mai bune.
Mănăstirea Dragomirești și noua biserică de lemn
Lucrările la noua biserică, care constituie o adevărată operă de artă, au început în anul 2012.
La demisol a fost amenajat un spațiu pentru oficierea slujbelor în anotimpul rece. În partea de sus a bisericii lucrările nu au fost încă finalizate.
În biserica de la demisol se păstrează o icoană făcătoare de minuni, care a supraviețuit incendiului. Icoana are ca particularitate piciorul stâng al Mântuitorului în formă de palmă. De asemenea, Mântuitorul este îmbrăcat în costum popular maramureşean.
Detaliile sculptate în lemnul din care este construită noua biserică te pot surprinde. Îți dezvăluie cât de profund este Maramureșul.
În 20 iulie 2021 biserica de la demisol a fost târnosită de către Preasfințitul Iustin Episcopul Maramureșului și Sătmarului. Mănăstirea a primit în aceeași dată și un al doilea hram, Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureș. Stareț este Părintele Arhimandrit Sofronie.
Autor: Creator de conținut peMaramuresu’meuunde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.
Autor: Creator de conținut peMaramuresu'meuunde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.