Mănăstiri tradiționale din Maramureș

Mănăstirile de lemn din Maramureș, între credință și turism
Nu poți să te referi astăzi la Maramureș fără să ai în vedere mănăstirile construite în stil tradițional în ultimii 30 de ani. Chiar dacă acestea sunt nou construite, istoria lor este mult mai veche. Multe mănăstiri din Maramureș au devenit atracții turistice.
De ce se numără astăzi mănăstirile printre principalele atracții turistice din Maramureș? Ineditul lor joacă un rol primordial. Unicitatea lor constă în arhitectura tradițională. La fel cum există un stil arhitectural unitar în județele Suceava sau Nemț, la fel există un stil unitar al mănăstirilor din Maramureș. Este motivul pentru care, câteva dintre ele, sunt vizitate de numeroși turiști în fiecare an. Poți să vii în Maramureș și să faci un traseu al mănăstirilor de lemn precum al mănăstirilor din Bucovina.
Chiar dacă numărul și vechimea lor sunt mult mai mici, asta nu înseamnă că valoarea lor religioasă și culturală este mai puțin însemnată. Miracolul existenței acestor mănăstiri se datorează meșterilor în lemn maramureșeni, care au păstrat vie arta prelucrării lemnului în mod tradițional. Chiar dacă chiliile și celelalte construcții au fost adaptate secolului 21, îndeosebi în ceea ce privește interiorul, arhitectura exterioară îți sugerează că te afli în Maramureș.
Mănăstiri în Maramureș sunt multe, nu atâtea însă câte au fost odată
Maramureșul Istoric, „tărâmul bisericilor de lemn”, a cunoscut după anul 1990 o renaștere a mănăstirilor de lemn construite în stil tradițional maramureșean. Mai bine de două secole această regiune a fost lipsită de așezăminte monahale din cauza vitregiei istoriei.
Istoria cunoscută a mănăstirilor maramureșene începe odată cu menționarea lor documentară de-a lungul secolului al 14-lea. Vechimea lor este însă mai mare. De ce au dispărut totuși de-a lungul secolului al 18-lea? Cauza este una politică. A constat în trecerea celei mai mari părți a credincioșilor ortodocși din Maramures, începând cu anul 1700, la Biserica Română Unită cu Roma (Biserica Greco-catolică). Averile mănăstirești au fost confiscate de către statul austriac sub a cărei administrație se afla în acea perioadă Maramureșul Istoric.
Nu toate mănăstirile vechi au fost însă refăcute. Astfel de exemple regăsim în Săcel sau Giulești. Poate cu timpul, localnicii
Mănăstiri din Maramureș, azi atracții turistice unice
Astăzi, mănăstirile de lemn din Maramureș, situate de-a lungul văilor Izei, Vișeului, Cosăului și Tisei, constituie adevărate bijuterii arhitecturale și oaze de credință și cultură tradițională. Acestea se află printre cele mai vizitate obiective turistice ale zonei. Mănăstirea Bârsana se află de departe pe primul loc. Amplasarea ei în centrul Maramureșului, în apropierea drumului principal care străbate Valea Izei a contribuit la acest fapt. Nu este însă singura și principala cauză. Frumusețea ei unică o transformă într-un magnet pentru turiști. Aceasta se află și pe coperta ghidului turistic Maramureșul Istoric- Țara culturii lemnului și a tradițiilor vii.
Fiecare mănăstire din Maramureș este unică în felul ei
Atât stilul arhitectural șât și specificul locului în care este amplasată îi conferă unicitate. Astfel fiecare mănăstire este o bijuterie arhitecturală pe care trebuie să o vezi. Să nu te oprești doar la una.
Cele mai cunoscute mănăstiri din Maramureș
Două dintre mănăstirile din Maramureș sunt azi foarte cunoscute și anume Mănăstirea Bârsana și Mănăstirea Săpânța Peri. Alte mănăstiri, dintre care unele se află încă în construcție sau reamenajare se află în Moisei, Ieud, Dragomirești, Borșa, Botiza și Budești.
Autor: Creator de conținut pe Maramuresu’meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.