Maramureș ,,Țara culturii lemnului”
Maramureș Țara culturii lemnului
Denumit adesea „Țara lemnului”, Maramureșul și-a câștigat acest renume îndeosebi datorită meșterilor care au dat o nouă viață lemnului. Îl sculptează dându-i o noua viață, o formă unică. Astfel bisericile, casele și porțile de lemn specifice acestei regiuni au devenit adevărate opere de artă. Acestea pot să fie ușor recunoscute datorită stilului înconfundabil.
O suprafață importantă a Maramureșului Istoric a fost acoperită de păduri. Aceasta s-a redus treptat. Până în anii celui de-al Doilea Razboi Mondial, aproape jumătate din suprafața Maramureșului Istoric era reprezentată de păduri, circa 150.000 de hectare reprezentând 44% din totalul teritoriului. Lemnul a fost până acum câteva decenii cel mai utilizat mateial de construcții. Marea majoritate a caselor erau până atunci construite din bârne de lemn. De asemenea marea majoritate a obiectelor din gospodărie erau confecționate din lemn. Multe dintre acestea erau ornamentate cu simboluri al căror înțeles abia daca mai poate fi astăzi descifrat. Toate acestea au dus la dezvoltarea de-a lungul secolelor a unei culturi unice a lemnului în acest spațiu îmbrățișat cândva de păduri dese.
Mai poate să fie denumit astăzi Maramureșul „Țara lemnului”?
Suprafețele împădurite s-au redus, îndeosebi dupa drefișările masive de după revoluție. În zilele noastre lemnul a devenit o excepție ca material de cosntrucție . Casele de lemn au devenit o raritate. Si totuși sunt cateva elemente care ne îndreptățesc să afirmăm că Maramureșul nu și-a pierdut eticheta de „Țara Lemnului”. Meșteșugul prelucrării lemnului, arhitectura construcțiilor și sculptura s-au dezvoltat într-un mod fără precedent. Mărturie stau mănăstirile de lemn si bisericile care au fost construite în ultimii 30 de ani. De asemenea stilul arhitectural a evoluat. Bisericile au devenit tot mai înalte și mai încăpătoare.
Din fericire acest meșteșug este practicat de tot mai mulți tineri care îl duc mai departe. De câțiva ani maramureșenii au reînceput să aprecieze porțile tradiționale sculptate în lemn și tot mai multe case, chiar dacă sunt construite din cărămidă, încep să aibă elemente tradiționale din lemn. Astfel meșterii în lemn sunt din în ce mai căutați. O altă veste bună constă în faptul că pădurile, multe dintre ele tăiate la ras, au început să se refacă. Acestea readuc la viață munții.
Maramureș, Țara culturii lemnului nu este doar despre trecut ci și despre prezent și poate cel mai important, despre viitor.
Autor: Creator de conținut pe Maramuresu’meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.