Oieritul tradițional în Maramureș
Creșterea oilor a reprezentat în Maramureș una din activitățile principale. Aceasta asigura în trecut atât o mare parte din hrana necesară supraviețuirii cât si materia de baza pentru îmbrăcămintea necesară în sezonul rece. Cu toate că astăzi, importanța oieritului s-a diminuat mult, această activitate nu a dispărut cu totul. În fiecare sat au mai ramas câțiva gospodari care duc mai departe această îndeletnicire străveche.
Transhumanța, mai mult trecut decât prezent
Deosebit de importantă este transhumanța, care constituie baza de la care s-a format cultura tradițională maramureșeană si, în mare parte, cea românească.
Prin intermediul transhumanței, crescătorii de oi din Maramureș si-au dus în cele patru zări, până în Polonia de astăzi, nu doar turmele, căutând pășuni alpine mănoase, ci și o parte din tradițiile și obiceiurile, din folclorul si din stilul de viața pe care le-au mostenit din generație în generație. Urcarea oilor pe munte pe timpul verii contribuie nemijlocit și astăzi la menșinerea unor peisaje unice. Dacă grecii erau considerați în trecut navigatori pricepuți ai mărilor, românii pot să fie considerați „navigatori” ai munților. Iar pericolele nu erau mai mici față de cele de pe mare. Alături de turmele lor au colindat munții în lung și-n lat. Și-au lăsat amprenta culturală în toate regiunile în care au ajuns de-a lungul secolelor.
Oieritul tradițional în Maramureș și turismul
Odată cu modernizarea stilului de viață și urbanizarea mediului rural, creșterea oilor a devenit o activitate care atrage tot mai mulți turiști. A devenit o activitate „exotică”.
Astăzi mai pot să fie admirate pe dealurile Maramureșului Istoric păcurari (ciobani) cu turmele lor de oi. Acestea străbat spațiul si timpul precum o făceau strămosii lor. O vizită la o stână reprezintă nu doar o experiență deosebită ci si o întoarcere în timp. Iar mâncarea de la stână are un alt gust, o altă savoare.
Autor: Creator de conținut pe Maramuresu’meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.