Paștele în Maramureș
În Maramureș fiecare sărbătoare are un farmec aparte. Este însoțită de vechi tradiții și obiceiuri, de mâncăruri alese, de voie bună, de tihnă. Atmosfera pe care o regăsești aici îți dezvăluie o lume cu numeroase rânduieli, în care fiecare obiect, fiecare obicei își au rostul lor, povestea lor. Rânduieli pe care oamenii le mai țin și azi.
Îmbrățișat de munți înalți ale căror vărfuri sunt încă acoperite de zăpadă, Maramureșul este locul în care simți poate cel mai bine atmosfera sărbătorilor. De ce? Oamenii păstrează încă vechi tradițiile și obiceiuri. Aici fiecare loc are o poveste, fiecare locuitor al acestor meleaguri este un artist popular, fiecare găzdoaie este un „chef” bucătar al mâncării tradiționale.
De ce experiența unui Paște petrecut în Maramureș e unică?
S-ar putea spune că Maramureșul este Țara culturii lemnului și a tradițiilor vii. În esență este însă un „mod de viață” care se desfășoară încă în mare parte după un arhetip străvechi. Oamenii, prin felul lor de a fi, de a trăi, de a munci, de a petrece te fac să te simți într-o altă lume. Simplitatea aparentă a acestor oameni, care nu s-au lăsat aplecați de grijile și problemele vieții de-a lungul timpului și care îți dau încrederea că orice provocare poate fi depășită fac ca experiența pe care o trăiești aici să fie una memorabilă. În mod deosebit este cazul în perioada sărbătorilor.
Paștele în Maramureș. Între tradiție și credință
Odată ajuns în Maramureș un întreg univers începe să ți se deschidă. Chiar dacă înițial este greu de descifrat, treptat îi pătrunzi tainele. Astfel descoperi o lume străveche în care pregătirea sărbătorii Paștelui constituie un adevărat ritual. Maramureșenii se pregătesc de marea sărbătoare cu mult timp înainte. Această pregăteală o simți și tu. De la modul în care gospodinele gătesc preparatele, vopsesc ouăle, gătesc hainele de sărbătoare, toate acestea te introduc în atmosfera celei mai importante sărbători a creștinătății. Chiar și făcutul curățeniei în casă și gospodărie amintește de vechi ritualuri. Sunt scoase din casă la aerisit țesăturile de lână. Trebuie să fii pregătit să descoperi această lume cu toate cele 5 simțuri.
Tradiția Paștelui se reflectă și în ceea ce privește domeniul culinar. Anumite mâncăruri sunt pregătite doar cu această ocazie. Amintesc aici de preparatele din carne de miel sau pasca. Printre acestea se numără drobul sau priptura de miel.
Chiar dacă Maramureșul s-a schimbat mult în ultimii ani, spiritul tradițional al sărbătorilor a rămas același. Simbol al bucuriei, luminii și speranței, Sărbătoarea Învierii Domnului este primită cu gândul la împlinire sufletească, recunoștință, fapte bune de către maramureșeni.
Tradiții și obiceiuri la Sărbătoarea Paștelui în Maramureș
Pregătirea Sărbătorii Paștelui în Maramureș începe conform tradiției odată cu debutul celui mai lung și mai aspru post. Denumit și Postul Mare, se întinde pe durata a 40 de zile. Se încheie vineri înaintea Sărbătorii Floriilor. Saptămâna dinaintea Paștelui, denumită a Patimilor, constituie perioada care ne pregătește spiritual pentru marea sărbătoare.
Momentul culminant al sărbătorii îl reprezintă slujba Învierii. Maramureșenii, oameni primitori, participă îmbrăcați în haine tradiționale la acest vechi ritual. Preoții împart lumina sfântă și cântă, urmați de credincioși, „Hristos a înviat din morți…” după care înconjoară biserica de trei ori. În curtea bisericii ai impresia ca te afli în fața unei mări albe care străpunge parcă cu flăcările lumânărilor ce se înalță către cer intunericul adânc al nopții.
Fiecare familie aduce la slujba de Înviere câte un coș sau o traistă cu mâncare și cu o sticlă de vin sau horincă. Acestea sunt sfințite de către preot la finalul liturghiei. Conform unei tradiții străvechi în ziua de Paste fiecare trebuie sa mănânce și să bea prima dată ceva sfințit.
Frumoase sunt pricesnele Învierii care răsună în biserici încă din perioada postului Paștelui. Sunt cântece religioase care te fac să reflectezi la rolul nostru pe acest pământ.
Vizionează aici câteva pricesne cântate la mănăstirea Bărsana.
Se mai păstrează încă obiceiul de a purta în ziua Paștelui hainele de sărbătoare, care inițial au fost curățate. Copiii sunt îmbrăcați în haine noi.
Tradițiile și obiceiurile de Paște sunt numeroase aici. Trebuie doar să îți deschizi ochii și sufletul pentru a le trăi.
Paștele în maramureș. Activități la care poți să participi
Fie că te întorci acasă sau te cazezi la una dintre sutele de pensiuni din Maramureșul Istoric, iei parte la numeroase activități. Maramureșul presupune implicare, acțiune, viața trăită intens. Poți să participi la pregătirea preparatelor tradiționale, să faci mici plimbări, pe jos sau cu căruța, să iei parte la picnicuri în aer liber, să faci vizite la meșteri populari sau la muzee, să participi la seri tradiționale cu joc și voie bună. Toate acestea contribuie la o experiență unică, plină de trăiri pe care ți le vei aduce aminte mult timp de acum înainte.
Paștele în Maramureș reprezintă o experiență unică, cu multă încărcătură sufletească. Trăiește-o aici alături de cei dragi ție!
Autor: Creator de conținut pe Maramuresu’meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.