Păstrătorii vechilor tradiții din Maramureș
Păstrătorii vechilor tradiții
Fiecare comunitate, mai mică sau mai mare, vine dintr-un trecut care în care fiecare obiect, fiecare sărbătoare avea un rost. Maramureșenii, ca de altfel locuitorii fiecărei regiuni istorice, nu fac excepție. Nu am să mă aplec aici asupra trăsăturilor de caracter sau asupra altor caracteristici. De cele mai multe ori nici nu sunt reprezentative. Am să remarc însă încăpățânarea maramureșenilor de a fii în continuare păstrătorii vechilor tradiții pe care le-au moștenit de la părinții și bunicii lor. Și nu doar atât. Pe alocuri și a unui stil de viață arhaic. Toate acestea contribuie la farmecul și unicitatea acesti regiuni istorice situate în nordul României.
Așadar, aici în Maramureș, mai poți să descoperi câte ceva din charmul unei lumi de mult apuse. Chiar dacă în ultimii ani s-a diluat tot mai mult, încă îi simți acea energie care a străbătut secolele. Simți acel fior care te face să simți că trăiești. Îmbrăcați în straie tradiționale, oamenii petrec, cântă și dansează pe ritmurile unei muzici unice. Aceasta te îmbie și pe tine la dans. Iar în zilele de sărbătoare îi vezi adunați în preajma bisericilor și a mănăstirilor spunând o rugăciune. Atmosferă pare desprinsă parcă dintr-o altă lume. Trebuie însă să fi pregătit să o pătrunzi cu toate cele 5 simțuri.
Autenticitatea acestor oameni este cea care te îmbie de fiecare dată să calci pragul acestor locuri. Aici nu doar că îți destinzi și refaci corpul, îți linistești și gândurile. De aceea sunt multe motive să vizitezi Maramureșul. Vezi aici câteva dintre ele.
O întrebare. Mult mai multe răspunsuri
Ce îi mână, indeosebi pe tineri, să nu renunțe la toate acestea? De ce mai îmbracă acele haine demodate? De ce ascultă acea muzică care nu este în trend? De ce mai dansează acele dansuri „bătrânești”? Este o întrebare complexă care necesită un răspuns complex.
S-ar putea să fie dragostea pentru frumos. Tot ce este tradițional a fost plămădit de-a lungul a sute de ani, a fost șlefuit de zeci de genarații. A devenit o artă în sine.
S-ar putea să fie necesitatea de a se diferenția, de a arăta că sunt unici. Într-o lume în care uniformizarea joacă un rol tot mai imporant, tradițiile locale, portul tradițional sunt parte a identității fiecăruia dintre noi.
S-ar putea să fie sentimentul de apartenentă la o comunitate, la niște valori pe care le-au moștenit de la părinți. Astăzi, când granițele sunt mai mult simbolice, originea poate spune celorlalți cine suntem, de unde venim. De ce nu, poate chiar mândria de a fi maramureșean să conteze.
Poate că cel mai bine ar fi să îi întrebi direct pe ei.
Autor: Creator de conținut pe Maramuresu’meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.