Pasul Șetref toamna

Situat la intrarea în județul Maramureș dinspre Bistrița-Năsăud, la o altitudine de 818 m, Pasul Șetref ne întâmpină toamna cu peisaje pictate parcă de natură.
În vârful trecătorii, care constituie limita între cele două județe, a fost amplasată o poartă de lemn tradițională sculptată din lemn de stejar. Aceasta îi atenționează pe trecători că intră într-o altă lume, a culturii lemnului și a tradițiilor încă vii.
Pasul Șetref este străjuit în partea estică de Munții Rodnei iar în partea de vest de Munții Țiblesului. Din vârful acestuia pot să fie parcurse trasee montane atât spre vârfurile Munților Rodnei cât și Țibles. Cu toate că șoseaua nu a fost încă reabilitată, drumul poate fi parcurs fără probleme.
Repere istorice
Nu doar peisajele desprinse parcă din poveștile cu zâne și zmei ne atrag ci și trecutul acestui loc. În vârful trecătorii a fost amplasat un monument dedicat haiducului Pintea Viteazul. Acesta a trecut împreună cu haiducii săi prin acest pas în 10 iulie 1699. Atunci a atacat un convoi al domnitorului Constantin Brâncoveanu în localitatea Hordou, astăzi Coșbuc, jefuind bunurile pe care le transportau dinspre Polonia spre Țara Românească.
Această trecătoare este traversată printr-un tunel lung de 2.399 m de linia ferată Salva-Viseu de Jos. Traseul conține în total cinci tuneluri și mai multe viaducte. Cele mai impresionante viaducte pot fi admirate pe versantul sudic situat înspre Salva. Lucrările la această legătura feroviară care leagă Maramureșul Istoric de țară au fost terminate în anul 1949 după un efort însemnat.
O invitație… la Pasul Șetref
Asadar, nu ocoliți această trecătoare cu încărcătură istorică mai ales dacă sunteți iubitori ai șofatului pe drumuri de munte și a peisajelor montane. În perioada aceasta este parcă mai spectaculos datorită coloritului tomnatic care s-a așternut pe munții care îl străjuiesc. Chiar și o călătorie cu trenul îți dezvăluie o parte din frumusețea acestui colț de țară. Te umple pur și simplu de optimism.

Autor: Creator de conținut pe Maramuresu’meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.