Tradiții și obiceiuri

Pricesnele Sărbătorii Paștelui

Pricesnele Sărbătorii Paștelui
Pricesnele Sărbătorii Paștelui. Imagine: Vasile Timur Chiș

Pricesnele Sărbătorii Paștelui, între tradiție și credință

Ne apropiem cu pași repezi de Sărbătoarea Paștelui. Pregătirile au început deja în gospodăriile din Maramureș. Pregătirea spirituală joacă și ea un rol important. Rigorile Postului Paștelui sunt încă bine cunoscute în satele de pe văile din Maramureș.

În această perioadă încep să fie auzite în biserici pricesne, cântece religioase care au ca tematică Patimile și Învierea lui Iisus Hristos. Adesea sunt asemănate cu colindele de Crăciun, a căror origini se află în perioada precreștină.  Pricesnele Paștelui sunt însă de dată mai recentă, fiind inspirate din folclor. La apariția și răspândirea lor în spațiul Transilvaniei și Maramureșului a contribuit Biserica Greco-catolică. Astăzi, credincioșii din Maramureș, dar și cei din Transilvania, atât greco-catolici cât și ortodocși le cântă în fiecare an de Paște.

Unde sunt cântate pricesnele Paștelui?

Pricesnele specifice acestei sărbători sunt cântate în mod tradițional exclusiv în biserici. După cum am văzut mai sus, sunt întâlnite în mod tradițional și astăzi în zona Transilvaniei și a Maramureșului. Tematica pricesnelor este variată. Acestea prezintă ultima parte a vieții lui Iisus, de la intrarea în Ierusalim până la Înviere. Pricesne sunt cântate și în preajma sărbătorii Adormirii Maicii Domnului (15 august), acestea fiind însă închinate Sfintei Maria.

Când sunt cântate pricesnele?

Pricesnele Sărbătorii Paștelui sunt cântate de obicei la finalul slujbei sau în timp ce preotul împărtășește credincioșii. În ultimii ani însă pricesnele sunt cântate de numeroși interpreți de folclor, astfel că răspândirea lor este tot mai largă. Pricesnele au început să pătrundă timid și în alte regiuni ale țării.

Dacă va aflați în preajma Sărbătorii Paștelui în Maramureș, mergeți la biserică și ascultați frumoasele pricesne. Profunzimea lor, dată atât de melodicitate cât și de versuri, te va încânta.

Urmărește aici câteva pricesne care te introduc în atmosfera sărbătorii Paștelui cântate la Mănăstirea Bârsana. Ai însă nevoie de o liniște interioară pentru a le pătrunde, liniște pe care azi o căutăm tot mai des.

 

Constantin Ioan Lazu

Autor: Creator de conținut pe Maramuresu'meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.

Descoperă acel Maramureș autentic