Sărbători religioase

Sărbătoarea Bobotezei în Maramureș

Sărbătoarea Bobotezei în Maramureș
Sărbătoarea Bobotezei în Maramureș, Oncești

Boboteza reprezintă una dintre cele mai importante sărbători religioase la români. Aceasta face parte din ciclul sărbătorilor de iarnă care are în centru Crăciunul. Este una dintre cele 12 sărbători importante ale crestinătății din această parte a Europei. Amintește de faptele petrecute la apa Iordanului când Isus a ieșit în lume. În ziua de ajun a Bobotezei la fel ca și în Ajunul Crăciunului și Vinerea Mare dinaintea Paștilor se ține post negru.

Sărbătoarea denumita și Botezul Domnului s-a suprapus peste o sărbătoare mult mai veche cu origini precreștine care este legată de ritualul apei neîncepute căreia i se atribuiau puteri de vindecare și de prezicere a viitorului.

Aghiasma Mare și Aghiasma Mare

În bisericile ortodoxe și greco-catolice din Maramureș se desfășoară în dimineața zilei de 6 ianuarie slujba de sfințire a apelor denumită Aghiasma Mare în amintirea botezului lui Isus Hristos. În celelalte zile ale anului apa sfințită este denumită Aghiasma Mică. De Bobotează conform ritualului liturgic, preotul scufundă de trei ori crucea în apă, sfințind-o. Odată cu acest ritual este sfințită întreaga natură deoarece apa constituie elementul fundamental al vieții. Apa sfințită este folosită de către credincioși pentru a fi protejați de rele.

Această sărbătoare mai este denumită și Epifanie sau Teofanie. Dumnezeu s-a arătat la râul Iordan când porumbelul, reprezentarea Sfântului Duh, a coborât peste Hristos. Acesta este singurul moment în care a apărut Sfânta Treime .

În ajunul sărbătorii Bobotezei și în zilele premergătoare preotul „umblă cu crucea” ca să sfințească casele. Prin acest ritual are loc purificarea oamenilor și a gospodăriilor.

Sărbătoarea Bobotezei în Maramureș. Tradiții și obiceiuri

În comuna Oncești de pe Valea Izei, în dimineața zilei de Bobotează, se pleacă în procesiune de la Biserică până la râul Iza unde are loc ceremonia sfințirii apelor. Participanții îmbrăcați în haine tradiționale, poartă prapori și icoane cu Botezul Domnului. Este o bună ocazie să fie admirate hainele tradiționale purtate de maramureșeni în anotimpul rece, îndeosebi lecricul sau sumanul. Asemănător sărbătorii Crăciunului, în ajunul Bobotezei, gospodinele din Maramureș fac curățenie prin casă și pregătesc mese bogate ca să aibă belșug, sănătate și noroc. De asemenea este un moment prielnic pentru fetele dornice de măritiș să-și afle ursitul. Acestea iau de la preot un fir de busuioc, după ce sfințește casa, și-l pun sub pernă pentru ca să-și viseze alesul. Se spune că acest fir de busuioc are darul de a atrage pețitori la fată.

În Maramureș de această sărbătoare este legat obiceiul umblatului cu Tiralexa (Chiralexa). Această datinăcu origini precreștine, care în unele sate mai este păstrată și azi, care are rolul de a aduce în casele oamenilor belșug, sănătate și fertilitate. Preotul este însoțit de către un grup de copii care înaintea sosirii sale rostesc câteva versuri aruncând cu grâu sau orez înaintea casei:

„Tiralexa-i, Doamne

Grâu de primavară

Și-n pod și-n cămară

Ș-n tindă și-afară.

Câți cărbuni în vatră

Atâția pețitori la fată.

Câte pene pe cocoș

Atația coconi frumoși.

Câte paie pe coteț,

Atâția boi și cai s-aveți.”

Ar fi o mare pierdere pentru identitatea cultural-tradițional-istorică a Maramureșului ca aceste obiceiuri străvechi, cu rădăcini precreștine, să se piardă în noianul vremurilor actuale.

Aici găsești mai multe articole despre Sărbătorile Religioase

Sărbători religioase

Sărbătoarea Bobotezei în Maramureș

Boboteza reprezintă una dintre cele mai importante sărbători religioase la români. Aceasta face parte din ciclul sărbătorilor de iarnă care are în centru Crăciunul. Este una dintre cele 12 sărbători importante ale crestinătății din această parte a Europei. Amintește de...
Read More
Sărbători religioase Tradiții și obiceiuri

Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Andrei ȋn Maramureş

  Ziua Sfântului Andrei este una dintre cele mai importante sărbători ȋn credinţa populară. Este ȋnsoţită de numeroase obiceiuri, vechi ritualuri şi practici magice care i-au călăuzit pe locuitorii din aşezările situate ȋn spaţiul carpatic cu mult ȋnainte de apariţia creştinismului. Acestea aveau un rol protector şi amintesc de o lume plină de incertitudini şi necunoscute ȋn...
Read More
Sărbători religioase

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului

Prima mare sărbătoare din postul Crăciunului, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, este prăznuită în fiecare an pe 21 noiembrie. În tradiția populară, este cunoscută sub numele de Vovidenia, Ovedenia sau Obrejania. Semnificația sărbătorii Intrării Maicii Domnului în Biserică Părinții...
Read More
Sărbători religioase

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, între tradiție și credință

  În data de 8 noiembrie a fiecărui an, bisericile ortodoxă și greco-catolică îi prăznuiește pe Sfinții Mihail și Gavril. Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril. Semnificații Se spune în tradiția româneasca că cei doi Arhangheli ar fi păzitorii oamenilor de...
Read More
Sărbători religioase

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie

Sfântul care aduce ploile Sărbătoarea Sfântului Ilie, cel care aduce ploile, este ținută în fiecare an în data de 20 iulie. Aceasta este însoțită de numeroase tradiții și obiceiuri ale căror origini s-au pierdut în negura vremii. Motivul îl constituie...
Read More

Constantin Ioan Lazu

Autor: Creator de conținut pe Maramuresu'meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.