Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, între tradiție și credință
În data de 8 noiembrie a fiecărui an, bisericile ortodoxă și greco-catolică îi prăznuiește pe Sfinții Mihail și Gavril.
Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril. Semnificații
Se spune în tradiția româneasca că cei doi Arhangheli ar fi păzitorii oamenilor de la naștere până la moarte. În iconografie, Arhanghelul Mihail este reprezentat purtînd în mână o sabie sau o suliţă cu vârful îndreptat spre pământ. El apare sub chipul unui ostaş sever.
Sfântul Gavril
Arhanghelul Gavril apare în icoane sub chipul unui tânăr plin de duioşie care poară în mână o floare (de obicei floare de crin alb), ca simbol al bucuriei, al blândeții șial binecuvântării. Arhanghelul Gavril este ingerul bunătății și milostivirii lui Dumnezeu. Acesta este îngerul Bunei Vestiri. A fost trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria să-i vestească nașterea Domnului și tot el a adus drepților Ioachim și Ana, vestea zămislirii Maicii Domnului.
Sfântul Mihail
Sfântul Arhanghel Mihail este pomenit în cărțile Vechiului Testament ca fiind prezent mai ales acolo unde Dumnezeu pedepsește nedreptatea. Din acest motiv acesta se arata a fi un inger al dreptatii Dumnezeiesti.
Sf. Arhanghel Mihail este mai des întâlnit în tradiţiile româneşti decât Gravril. Astfel, în popor se spune că el este cel care ia sufletele oamenilor, stând la căpătâiul bolnavilor, dacă aceştia vor muri, sau la picioare, dacă vor scăpa de boală şi vor continua să trăiască. Acesta păzește intrarea în rai.
Cei doi sfinți reprezintă două atitudini opuse, una războinică și una pașnică. Sărbătoriți împreună ne amintesc că dreptatea și iubirea ar trebui să fie nedespărțite.
Biserici din Maramureșul Istoric care poartă hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril
Biserica veche de lemn din Borșa
Biserica veche de lemn din Hoteni
Autor: Creator de conținut pe Maramuresu’meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.