Tradiția colindatului în Maramureș
Tradiția colindatului
Sărbătoarea Crăciunului este ȋnsoţită ȋn Maramureș de numeroase tradiţii şi obiceiuri păstrate ȋncă vii de maramureşeni. De aceea se spune că Sărbătoarea Naşterii Domnului are ȋn Maramureş un farmec aparte.
Colindatul în ajunul Crăcinului este cel mai răspândit obicei nu doar în Maramureş ci şi în întreg spaţiul locuit de români. Evoluția colindelor este strâns legată de evenimentele istorice care și-au lăsat amprenta pe aceste meleaguri.
Citește aici despre Crăciunul în Maramurș
Care a fost rolul originar al colindelor tradiționale?
Un fapt mai puţin cunoscut ȋn ceea ce priveşte colindele cântate ȋn preajma Crăciunului este originea lor. Cu toate că astăzi colindele amintesc de Naşterea lui Isus Hristos, ȋn perioada anterioară apariţiei bisericii creştine şi o perioadă şi după aceea colindele au constituit elemente ale unor ritualuri străvechi. Acestea aveau rolul de a aduce gazdelor belşug, fertilitate şi sănătate ȋn noul an agricol dar şi de a purifica spaţiul casei. De asemenea colindele aveau rolul de a mijloci o legătură ȋntre lumea pământească şi cea cerească, între oameni şi natură.
Obiceiul colindatului nu a apărut aşadar odată cu biserica creştină ci cu mult timp ȋnainte. În tradiţia populară această sărbătoare din preajma solstiţiului de iarnă când ziua incepe să crească era ȋnchinată unei divinități a luminii, a soarelui. Această sărbătoare precreştină avea un caracter festiv si era ȋnsoţită de numeroase ritualuri şi practici magice legate de un nou ȋnceput.
Tematica veche a colindelor tradiționale
În seara de Crăciun colindele vechi erau cântate doar de bărbaţi adunaţi în cete care mergeau de la o casă la alta unde erau primiţi de gazde cu mere, nuci şi colaci. Cântecele încărcate de semnificaţii magice erau adaptate ȋn funcţie de specificul gazdei. Tematica lor varia foarte mult. Dacă gazda era proprietar de oi, colindele aveau o tematică pastorală. Dacă gazda avea o fată de măritat, tematica colindei era legată de frumuseţea şi hărnicia acesteia. O veche colindă tradiţională din Maramureş ilustrează această legătură:
„Cine şede-n astă casă?
Șede fata cea frumoasă,
Mândru şi-o gătat prin casă.”
Evoluția în timp a obicieiului colindatului
Odată cu extinderea creştinismului ȋn spaţiul românesc, peste vechea sărbătoare din preajma echinocţiului de iarnă, a fost suprapusă sărbătoarea naşterii Mântuitorului Isus Hristos. Astfel vechile cântece ritualice au trecut tot mai mult ȋn planul secund şi au fost promovate de biserică colindele care vestesc naşterea lui Isus Hristos. Simbolistica unui nou început, dată în vechime de semnificatia sorelui care renaşte în perioada solstitiului de iarna, a fost transferată asupra naşterii lui Isus Hristos. În timpul acestui proces, care a durat mai multe secole, unele colinde străvechi și-au păstrat autenticitatea până spre ȋnceputul secolului al 20-lea când au fost culese şi tezaurizate ȋn numeroase publicaţii. Altele au fost ȋncreştinate prin adăugarea unor versuri care le leagă de naşterea lui Isus Hristos.
Astăzi aceste colinde vechi, cu rădăcini precreştine, mai sunt cântate foarte rar. Prin părţile Maramureşului Mioriţa ar fi de fapt un vechi colind păstoresc.
O colindă tradiţională care ȋmbină cele două teme, creştină şi precreştină, este cea cântată de Paula Seling. Versurile acestei colinde sunt grăitoare:
„Asta-i sara de Crăciun, /Tăt omul să sie bun;
S-aveţi parte şi folos, /De naşterea lui Hristos!
El no venit să domnească,/ Ci ca să ne mântuiască;
Soarele ce s-o născut /De lumină ne-o umplut.
Aşadar tradiția colindatului a fost preluată de biserica şi a fost sustinută în continuare chiar dacă cu o alta semnificatie şi anume de vestire a naşterii lui Isus Christos.
În aceasta simbioză dintre elementele creştine şi precreştine constă frumuseţea şi bogăţiea tradiţiilor şi obiceiurilor din preajma Crăciunului ȋn Maramureş.
Cel mai cunoscut interpret al colindelor din Maramureş este Ştefan Hruşcă, născut în comuna Ieud, care a făcut cunoscute multe dintre colindele maramureşene ȋn ȋntreaga lume.
„Colindele tradiționale” și „Cântecele de Crăciun”
Nu toate așa numitele colinde cântate în preajma Crăciunului sunt tradiționale. Pe lângă colindele religioase și cele precrestine sunt cântate şi numeroase cântece de Crăciun. Tematica lor este legată în principal de iarnă, sărbătoarea Crăciunului fiind amintită doar în treacăt ca prilej de bucurie, de „miros de cozonaci” sau „împlinire a viselor”. Acestea nu sunt însă colinde „coborâte din vechime”, purtătoare ale unui mesaj sacru. Sunt cântece de Crăciun comerciale care ne apropie de atmosfera sărbătorilor de iarnă pe care o aşteptăm în fiecare an cu drag.
Colindatul în ajunul sărbătorii Crăciunului „ de la o casă la alta” reprezintă un obicei care nu se regăseste în tările occidentale unde colindele sunt cântate în mod tradițional doar în biserici.
Să nu lăsăm acest frumos obicei să dispară în negura vremurilor!
Autor: Creator de conținut pe Maramuresu’meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.