Trâmbița

Trâmbița, un vechi instrument pastoral, mai poate să fie auzită și azi în Maramureș. Sunetul acesteia îl farmecă pe oricine o ascultă.
Trâmbiţa este specifică nordului țării, mai exact județelor Maramureș și Suceava. Are un aspect asemănător buciumului sau tulnicului cu diferența că este mai scurt și îndoit o dată. Seamănă poate mai mult cu o goarnă alungită. De obicei nu depășește în lungime doi metri. Este confecționată manual din tablă subţire de fier de către meşteri ocazionali. Așadar acest instrument nu are o dimensiune sau o formă bine definită. Sunetele ei îți dau fiori când vre-un trâmbițaș suflă în ea. Pătrunzi într-o altă lume.
Trâmbița este întrebuinţată ca instrument de semnalizare în zonele montane de către ciobani, sau cel puțin acesta era rolul ei în trecut. Azi o mai poți auzi la unele dintre evenimentele tradiționale cu temă pastorală organizate pe văile din Maramureșul Istoric sau în apropierea unei stâne. Pare să fie dintr-o altă lume, una pe care azi nu o mai găsești așa ușor. Sunetul ei te vrăjește, te ia într-o poveste.
Autor: Creator de conținut pe Maramuresu’meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.