Troița de lemn maramureșeană, între artă și credință
Troița de lemn din Maramureș ca artă sacră
Apropierea Sărbătorii Paștelui constituie un bun prilej de a ne apleca atenția asupra frumoaselor troițe maramureșene.
Străbătând Maramureșul Istoric în lung și-n lat, te afli permanent în preajma unor troițe de lemn. Acestea îți semnalează faptul că te afli într-o regiune în care credința este încă vie. În același timp îți transmit că meșteșugul transformării lemnului în adevărate opere de artă sacră este încă viu. Că a străbătut secolele până în ziua de azi. Perisabilitatea materialului din care sunt făcute, lemnul, nu ne-a permis să avem astăzi troițe vechi de secole cu câteva excepții. Printre acestea se află Troița Rednicerilor din Berbești care este consoderată cea mai veche din Maramureșul Istoric.
Maramureșul găzduiește un număr important de astfel de troițe sculptate în lemn într-un stil tradițional unic. Aceste simboluri ale unei credințe creștine străvechi pot fi întâlnite la întretăieri de drumuri, în curțile bisericilor, mănăstirilor sau caselor, lângă fântâni sau pe vârfuri de dealuri. De asemenea pot să constituie obiecte funerare.
Impresionant este așadar numărul acestor simboluri creștine care continuă să fie și astăzi meșteșugite de către localnici. Oriunde te plimbi prin Maramures, ești întâmpinat de câte o troiță. Aceasta îți amintește în permanență de legatura puternică dintre cer și pământ, dintre spirit și materie.
Forme pe care le poate avea troița din Maramureș
Meșterii maramureșeni și-au imaginat în diferite forme troița, de la o cruce simplă, la una cu mai multe brațe sau chiar încadrată într-un cerc, asemănătoare crucii celtice. De asemenea unele troițe îl reprezintă pe Iisus Hristos. Acesta apare fie sculptat în lemn, ca în imaginea de mai sus, fie decupat și pictat pe o formă de tablă, cum apare in prima fotografie. Acestea sunt ornamentate inclusiv cu numeroase simboluri precreștine care cu greu mai pot să fie astăzi descifrate.
Troițele din lemn contribuie la îmbogățirea patrimoniului material al acestei regiuni și la păstrarea unui meșteșug dispărut, din păcate, de mult în alte regiuni ale țării. Să sculptezi manual o bucată de lemn, astăzi, când aproape totul se obține prin apăsarea unor butoane, este o muncă grea. Are însă un farmec aparte. Să privești un sculptor care dă viață unei troițe sau unei porți tradiționale constituie o experiență unică.
Când ajungi în Maramureș să nu treci nepăsător pe lângă troițe. Acestea ascund numeroase detalii, semne din trecut care ne transmit mesaje din timpuri de mult apuse despre cine suntem noi astăzi. Fiecare troiță maramureșeană are o poveste. Vino să o asculți!
Autor: Creator de conținut pe Maramuresu’meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.