General

Ziua Crucii și troița maramureșeană

Ziua Crucii și troița maramureșeană
Ziua Crucii ne oferă prilejul de a observa cât de variate sunt formele troițelor maramureșene

 

Când ajungi în Maramureș să nu treci nepăsător pe lângă aceste simboluri sacre, care sunt troițele, în fapt adevărate opere de artă. Acestea ascund multe detalii, sub forma unor semne care ne transmit mesaje din trecut. Ce fel de mesaje? Despre modul în care oamenii vedeau odinioară lumea, una plină de incertitudini, când forțele naturii erau temute și respectate. Din vremea când lumea reală și cea fantastică erau despărțite de un hotar care în anumite momente ale anului putea fi trecut. Fii atent la toate acestea!

Ziua Crucii și troița maramureșeană

Acest simbol creștin, troița, a devenit de-a lungul timpului o emblemă a Maramureșului. Te însoțește pretutindeni pe meleagurile maramureșene și nu numai. O găsești din Moldova până în Banat, din Maramureș până în „Țara Românească”. Prezența acesteia îți semnalează faptul că te afli într-o regiune în care credința este încă vie. De asemenea îți amintește că meșteșugul transformării lemnului în adevărate opere de artă sacră a străbătut secolele până azi. Este viu! De altfel, Maramureșul este renumit pentru cultura lemnului, care a supraviețuit modernității.

Înălțarea Sfintei Cruci sau Ziua Crucii, prăznuită în fiecare an pe 14 septembrie, constituie un bun prilej pentru a ne apleca asupra semnificației troiței.

Maramureșul găzduiește un număr impresionant de astfel de troițe sculptate în lemn în stil tradițional. Nu știu exact numărul lor, însă acesta crește permanent. E vizibil acest fapt. Astfel de troițe poti întâlni la întretăieri de drumuri, pe dealuri, în curțile bisericilor, mănăstirilor sau caselor.

Ce forme pot să aibă frumoasele troițe din Maramureș?

Oamenii și-au imaginat în diferite forme troița. De la o cruce simplă, la una cu mai multe brațe sau chiar încadrată într-un cerc, asemănătoare crucii celtice. Astfel varietatea e foarte mare. Este limitată doar de către imaginația și măiestria sculptorilor, care sunt atenți însă la vechile tradiții. De asemenea unele troițe îl reprezintă pe Isus Hristos, fie sculptat în lemn, fie decupat și pictat pe o formă de tablă. Acestea sunt ornamentate cu numeroase simboluri precreștine care cu greu mai pot fi astăzi descifrate.

Tradiții și obiceiuri la Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci

Oriunde te plimbi prin Maramures ești întâmpinat de către o troiță, care îți amintește în permanență de legatura puternică dintre cer și pământ, dintre spirit și materie. În această zi este interzis lucrul în gospodărie și la câmp pentru a nu atrage primejdiile.

Constantin Ioan Lazu

Autor: Creator de conținut pe Maramuresu'meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.