Despre mine

Constantin Ioan Lazu
Constantin Ioan Lazu

Am creat proiectul „Maramureşu’ Meu” cu gândul de a vă împărtăşi câteva din frumuseţile autentice ale acestei regiuni istorice în care m-am născut, atras fiind de farmecul tradițiilor şi obiceiurilor pe care le-am trăit încă din copilărie pe plaiurile maramureşene. Într-o primă fază l-am conceput şi creat offline sub forma unui ghid turistic. Acesta a fost tipărit într-o primă ediție în limba germană în anul 2018 și în română în anii 2019 și 2021. Nu e despre mine. E despre Maramureșu’ meu drag.

Acest proiect de suflet e despre locuri, oameni, tradiții și obiceiuri, trecutul acestui ținut dar mai ales despre un stil de viață pe care Maramureşul încă îl mai păstrează viu. Inițiativa se referă la acea parte din Maramureşul Istoric care aparține astăzi României şi anume la teritoriul vechiului Voievodat al Maramuresului situat la sud de râul Tisa. Am în vedere aşadar jumatatea nordică a județului Maramureş.

Acesta este un proiect privat dar în același timp este și un proiect dedicat comunității. Maramureşul e cunoscut datorită specificului său, a originalității sale, al stilului inconfundabil al maramureşenilor de a fi, de a trăi viața, de a se raporta la necazurile şi bucuriile vieții. Păstrarea identității tradiționale a acestei regiuni este posibilă doar cu participarea tuturor, pentru că Maramureşul înseamnă în fapt fiecare maramureşean, fie că locuieste pe plaiurile natale fie în alte regiuni ale țării sau peste hotare.

Maramureșul înseamnă de fapt un stil de viață, un mod de a fi care se bazează pe valorile comunității: respectul față de tradiții și mediu, credința încă vie, rădăcinile comune. Menținerea vie a acestei moșteniri cultural-tradițional-istorice oferă o experiență autentică, unică, de neuitat celor care calcă pragul acestui ținut din Carpați.

Nu doar un simplu blog despre Maramureș

Intenţia de a crea un blog în care să scriu despre frumusețiile Maramureșului Istoric, mai exact despre motivele pentru a vizita acest ţinut de poveste, a apărut cu mulţi ani în urmă. Imboldul l-a constituit descoperirea, sau mai bine zis redescoperirea Maramureşului prin ochii unor turişti. Am înţeles mai bine că această “lume a mea” ascunde numeroase bijuterii arhitecturale, tradiţii şi obiceiuri unice, un folclor viu şi poate cel mai important, oameni “faini”.

Vă invit să descoperim împreună această lume fascinantă a cărei istorie nu a fost scrisă pe hârtie ci sculptată în lemn, așternută pe țesături ori cântată în versuri transmise din generație în generație și în care fiecare obiect și obicei își au rostul lor, povestea lor. Nu trebuie să adăugam ceva. Trebuie doar să păstrăm viu ceea ce avem deja zestrea pe care am moştenit-o de la bunicii şi parinții noştri.

Ceva și despre mine

Studiile în domeniile Relații Economice Internaționale, Turism și Istorie m-au ajutat să-mi cristalizez gândurile și informațiile pe care le-am adunat în lungile călătorii de documentare pe meleagurile Maramureșului. Chiar dacă astăzi locuiesc în Iași, legătura mea cu Maramureșul, pe care îl vizitez des, este una trainică.

În articolele acestui blog veţi găsi informaţii despre acel Maramureş autentic care a fascinat şi continuă să îi fascineze şi astăzi pe oaspeţii care îi calcă pragul.