Muzee tematice

Muzee tematice
Muzeul Țărăncii Române din Dragomirești

În Maramureșul secolului al 20-lea, mai pot fi întâlnite vechi meșteșuguri, îndeletniciri, tradiții și obiceiuri care încă sunt practicate de către locuitori, nefiind necesară prezentarea acestora în muzee tematice. 

Maramureșul Istoric, un muzeu în aer liber

Maramureșul poate așadar să fie considerat un muzeu în aer liber cu toate că în ultimele trei decenii patrimoniul material, constituit din casele de lemn, s-a redus considerabil, cele vechi fiind înlocuite de case cu o arhitectură modernă. Cu toate acestea vizitarea Maramureșului Istoric reprezintă o experiență unică atât datorită numeroaselor muzee, unele dintre ele unice, cât si a maramuresenilor, păstrători ai unor vechi tradiții si obiceiuri, care îl transformă într-un muzeu viu. Astfel în numeroase ateliere muzeu ale meșterilor populari, care sunt răsfirate pe cuprinsul întregii regiuni, puteți să descoperiți cum sunt făcute vestitele troițe sau porți de lemn ornamentate cu numeroase simboluri, cum sunt țesute covoarele tradiționale din fire de lână vopsite în culori naturale, cum sunt confecționate măstile ritualice de „drac” sau clopul, care reprezintă un simbol al Maramureșului. Puteți fi martorul „nașterii” unu vas de lut, a unei cămeși tradiționale sau a unui fus sculptat din lemn.

Maramureșul Istoric, care găzduieste câteva muzee unice, poate fi descoperit într-un mod interactiv. De asemenea multe dintre casele și pensiunile amenajate în stil tradițional dețin camere muzeu care pot să fie vizitate. În aceasta constă frumusețea de neegalat a Maramureșului. 

Capitala Maramureșului Istoric, Sighetu Marmatiei, adăpostește cele mai multe și mai importante muzee tematice din această regiune: 

Alte muzee tematice de pe cuprinsul Maramureșului Istoric: