Cimitirul Vesel

Cimitirul Vesel
Cimitirul Vesel din Săpânța

Cimitirul Vesel, o tradițe relativ recentă

Două cuvinte, care aparent nu pot să fie alăturate, dau numele unuia dintre cele mai vizitate locuri din țară, Cimitirul Vesel. Acest loc este cunoscut în întreaga lume datorită versurilor uneori ironice, alteori umoristice, și a imaginilor naive sculptate și viu colorate prezente pe crucile de mormânt. Acestea transmit pe scurt, telegrafic, un aspect important al vieții sau cauza morții celor care se odihnesc pe veci aici. 

Tematica versurilor și a imaginilor prezente pe crucile din Cimitirul Vesel din Săpânța este legată de ocupația, de unele realizări sau eșecuri din perioada vieții sau de relațiile avute cu ceilalți membrii ai familiei sau ai comunității.  

Istoria acestui cimitir este relativ scurtă. Prima cruce de mormânt cu o imagine sculptată și colorată a fost realizată în anul 1932 de către Stan Ioan Pătraș unui memnru al familiei. Ulterior a sculptat astfel de cruci și pentru alți consăteni. Cu timpul toate crucile din cimitir au devenit purtătoare a unor mesaje despre cei trecuți în neființă.   

Totodată tradiția acestei atitudini în fața morții are în Maramureș reminescențe din alte epoci. La priveghi oamenii povestesc familiei celui trecut în neființă întâmplări din viața acestuia, uneori amuzante.

Astfel de cruci sunt sculptate și astăzi.

Câteva sfaturi pentru vizitarea Cimitirului Vesel Săpânța

    • Nu uita că te afli într-un cimitir. Liniștea trebuie să prevaleze!
    • Fiecare cruce conține câte o imagine și un scurt text pe ambele părți.
    • Chiar dacă ai în plan să vizitezi mai multe locuri, alocă cel puțin o oră vizionării crucilor. Vei putea să pătrunzi în atmosfera acelui loc unic admirând cât mai multe din cele peste 800 de cruci.
    • Alege câteva cruci care ți se par mai deosebite, datorită poveștii sau emoției pe care ți-o transmite. Zăbovește mai mult timp în fața lor. De acestea îți vei aminti când te vei întoarce acasă.

Localitatea Săpânța mai deține o atracție turistică inedită și anume Mănăstirea Săpânța Peri. Turnul bisericii care se află în incinta mănăstirii este consoderat ca fiind cel mai înalt din Europa. Acesta măsoara 78 m.

Descoperă acel Maramureș autentic