Motive sa vizitezi Maramureșul

Tradiții și obiceiuri din Maramureșul Istoric

Traditiile nemuritoare din Maramures
Traditiile nemuritoare din Maramures

Aici, în Maramureș, tradițiile mai sunt și astăzi vii. În zilele de sărbătoare maramureșenii își îmbracă hainele tradiționale și petrec așa cum numai ei știu să o facă. Adesea pare o improvizație. De ce? Ei trăiesc aceste tradiții în mod autentic, nu le prezintă muzeal cum se întâmplă în multe părți ale Europei.

De s-au păstrate vechile tradiții și obiceiuri vii?

Maramureșenii păstrează pe alocuri încă vechiul stil de viață . Acesta este legat organic credință și de tradiții.

Maramureșul este un univers rural, o lume care te încântă odată ce o descoperi. Autenticitatea oamenilor de aici îl fac să fie atât de viu și de îndrăgit.

Tradițiile constituie o parte importantă a vieții aici în Maramureș. Fac parte din sufletul acestor locuri. Acestea se îmbină într-un mod unic cu natura, cu peisajele.

Tradițiile și obiceiurile însoțesc sărbătorile religiose, sărbătorile agrare și cele mai importante momente din viața locuitorilor. Varietatea lor este mare. Autenticitatea lor te introduc într-o lume care în alte părți ale Europei s-a stins de mult. Bucuria și mândria moroșenilor o citești pe fața lor.

Credința oamenilor se oglindește în numărul mare de biserici de lemn și troițe sculptate. Le întâlnești la tot pasul. Bisericile constituie și astăzi centre spirituale pentru fiecare comunitate și un pilon important în păstrarea frumoaselor tradiții din Maramures. Fără credință, o mare parte din vechile tradiții și obiceiuri ar fi fost date uitării.

Ca să descoperi profunzimea frumoaselor tradiții trebuie să știi ce se ascunde în spatele lor. Fiecare obicei, fiecare tradiție este o reminescență a unui vechi ritual. Rolul acestuia era să îl protejeze pe cel care îl practica, să îi aducă sănătate și belșug.

Tradiții și obiceiuri din Maramureșul Istoric care însoțesc sărbătorile religioase

Sărbătoarea Crăciunului

Sărbătoarea Bobotezei

Sărbătoarea Paștelui

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului

Tradiții și obiceiuri din Maramureșul Istoric care însoțesc sărbătorile agrare

Sărbătoarea Sănzienelor

Tânjaua din Hoteni

Tradiții și obiceiuri din Maramureșul Istoric

Simbolurile sculptate pe porțile maramureșene

Indiferent de tradiții, acestea ne înfrumuțesează viața și o fac mai vie.

 

Constantin Ioan Lazu

Autor: Creator de conținut pe Maramuresu'meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.

Descoperă acel Maramureș autentic