Meșteșuguri tradiționale

 

Mestesuguri traditionale
Meșteșuguri tradiționale

Cum au supraviețuit vechile meșteșuguri

Maramureșul reprezintă una dintre regiunile României în care unele dintre vechile meșteșuguri tradiționale s-au păstrat poate cel mai bine. Unii locuitori nu s-au despărțit așa de ușor moștenirea primită de la părinți și bunici în pofida atracției tot mai mari a tehnicii și tehnologiei moderne. Să faci un obiect de artizanat nu este ușor. Nu îl proiectezi pe calculator și ulterior nu îl produce o mașină automată.

Nu este însă singura cauză. Turismul, care a luat avânt în ultimii ani, îi încurajează pe maramureșeni să păstreze în viață vechile meșteșuguri. Chiar dacă adesea efortul este mare, acestea fac parte din spiritul acestor locuri. Fără ele Maramureșul nu ar mai fi ceea ce este azi. De asemenea nevoia și dorința tinerilor de a âmpărtăși identitatea culturală a zonei din care provin contribuie nu doar la păstrarea ci chiar la renașterea unor vechi meșteșuguri care acum câțiva ani păreau a se stinge.

După o perioadă în care meșteșugitul nu constituia o activitate care îți asigura un venit decent, în prezent situația se schimbă. Cererea tot mai mare, atât din partea maramureșenilor cât și a turiștilor pentru obiecte de artizanat, face ca tot mai mulți tineri să se implice în manufacturarea lor. Din păcate, concurența cu „kitschrile” venite din Asia, care imită obiectele de artizanat și sunt mult mai ieftine, este mare. La susținerea meșterilor locali putem contribui fiecare dintre noi.

Fiecare casă în care sunt meșteșugite obiecte tradiționale constituie un adevărat atelier de creație. Astăzi, când lucrul manual, este tot mai rar, obiectele realizate utilizând vechile tehnici, devin adevărate obiecte de artă. Chiar dacă în trecut fiecare gospodărie constituia un astfel de atelier, astăzi numărul lor este mult mai mic. Cu toate acestea nu ezita să le calci pragul. Vei descoperi spiritul creator al Maramureșului.

Meșteșuguri tradiționale care au supraviețuit modernității

Printre cele mai cunoscute meșteșuguri pe care le întâlnești și azi în Maramureș sunt sculptatul lemnului, țeșutul cergelor și al covoarelor, cusutul hainelor tradiționale, olăritul și confecționarea de clopuri și măști tradiționale.

Unele dintre meșteșuguri, cum sunt cele legate de arta lemnului sunt reprezentate în aproape fiecare sat. Altele însă au supraviețuit într-un singur loc. Este cazul confecționării de clopuri(Sârbi), olăritului(Săcel) sau confecționării de măști ritualice(Săcel).