Trasee de munte

Trasee de munte
Trasee de munte în Maramureș

 

Trasee de munte în Maramureșul Istoric

Înconjurat de lanțuri muntoase, Maramureșul Istoric îți oferă numeroase posibilități de a străbate trasee montane. Majoritatea dintre acestea au o dificultate ușoară sau medie astfel încât le poți parcurge fără un efort susținut.  

În partea estică se afla Munții Rodnei și Maramureșului, cu numeroase vârfuri de peste 2.000 m. Vârful Pietrosul Rodnei este cel mai înalt vârf din Munții Rodnei cu 2303 m iar vârful Farcău din Munții Maramureșului cu 1957 m. Traseele din această parte a regiunii sunt străbătuți de cele mai multe trasee, unele fiind recomandate pentru avansați.

În partea vestică se afla Munții Gutâi și Igniș a căror înălțime nu depășește 1443 m. Vârful Gutâiul Mare este cel mai înalt din zonă. Cu toate acestea dificultatea unora dintre trasee este medie deoarece poți întâlni pe alocuri diferente de nivel de aproape la 1.000 m. Munții Gutâi au o retea de 70 km de trasee montane marcate și întreținute. Emblema acestor munți este vârful Creasta Cocoșului. Acesta constituie o porțiune din craterul unui vulcan care a erupt în urma cu 9 milioane de ani. Partea nordică a acestuia s-a prabusit în timp lăsând locul unei rezervații în care întâlnești floră și faună specifică tinovurilor.

Cazare și puncte de acces pe traseele montane

Cazare în apropierea punctelor de acces pe traseele montane găsești atât la pensiunile din zonă, cât și la hoteluri. Pensiunile care oferă un mediu tradițional de cazare și servire a mesei te introduc în ambianța specifică zonei. Aceste sunt din ce în ce mai multe.

Pentru zona Munților Gutâi îți recomand Eco Maramureș unde găsești informații detaliate despre posibilitățile de cazare si traseele pe care le poți parcurge. Traseele pleacă din zona localităților Budești, Breb, Desești sau Mara.

La baza Munților Rodnei se află orașul Borșa. Unele dintre trasee încep chiar din centrul localității.  

Chiar dacă Maramureșul nu este cunoscut în primul rând pentru traseele montane, îmbinarea acestei experiențe cu cea în care descoperi specificul tradițional al zonei îți oferă momente unice pe care nu le vei uita.