Tradiții și obiceiuri

Tradiții și obiceiuri din Maramureș
Tradiții și obiceiuri din Maramureș

Tradițiile și obiceiurile din Maramureș

Precum în vremurile de odinoară, în Maramureș încă mai găsești tradiții și obiceiuri trăite de oameni într-un mod autentic și nu muzeistic. Fie ca iei parte la un festival sau la o sărbătoare tradițională, emoția trăită alături de moroșenii plini de viata te inspiră și îți dă energie. Întâlnești acel fior care te face să simți că trăiești cu adevărat viața.

Maramureșenii au fost puși de-a lungul timpului la grele încercări. Cu toate acestia au reușit să creeze și să păstreze o cultură tradițională în mare parte originală. Acest fapt se datorează relativei izolări  în care au trăit o lungă perioadă de timp cauzate de contextului istoric și geografic. Astfel locuitorii Maramureșului mai păstrează si astăzi încă o mare parte din vechile datini. Chiar dacă multe dintre acestea au suferit adaptări, esența lor s-a păstrat.

Daca vrei să descoperi acel Maramureș autentic care îți rămâne în suflet pentru totdeauna, să simți acea emoție pe care o trăiesc moroșenii de fiecare dată petrec, nu sta de-o parte. Participă la un festival sau o sărbătoare alături de marmureșenii care pun atât de mult suflet în tot ceea ce fac. Vei descoperi spiritul acestor locuri. Vei înțelege de ce Maramureșul este un loc unic.

Tradiții și obiceiuri de Paște

Chiar dacă nu sunt atât de numeroase ca și cele din perioada Crăciunului, obiceiurile din perioada Paștelui transformă această sărbătoare într-o experiență de neuitat.

Punctul culminant al sărbătorii o reprezintă slujba de înviere. În Maramureș acest moment are o încărcătură emoțională deosebită. Înconjurat de maramureșenii îmbrăcați în haine tradiționale care și-au adus traista sau coșul u bucate la sfințit, trăiești altfel aceste momente.

Tradiții și obiceiuri de iarnă

Tradițiile de Crăciun sunt cele mai complexe și mai spextaculoase. Acestea constituie rămașițe ale unor vechi ritualuri din perioada precreștină. Transformă Crăciunul într-o sărbătoare care îți amintește de o altă lume, suspendată între trecut și viitor.

Mai multe informații despre Tradiții și Obiceiuri găsești aici:

Festivaluri folclorice

Sarbatori religioase

Sărbători tradiționale în Maramureș

Calendar-Evenimente tradiționale