Mocănița de pe Vaser
Mocănița de pe Valea Vaserului reprezintă astăzi, alături de bisericile de lemn, un simbol al Maramureșului. Cu toate că la prima vedere nu există vreo legătură între acestea, au totuși un element comun și anume lemnul. Calea ferată a fost construită în anul 1932, iniţial pentru coborârea acestui material de pe munte. Mocănița a înlocuit plutăritul practicat pe râul Vaser. Istoria ei este legată de germanii care au fost colonizați în Vișeu de Sus începând cu secolul al 18-lea. Denumiți „‘țipseri”, au făcut o muncă de pioneriat în ceea ce privește exploatarea organizată a lemnului.
Mocănița de pe Valea Vaserului
Mocaniţa te duce azi într-o călătorie în timp spre inima Munţilor Maramureșului. Este o călătorie pentru toate cele 5 simțuri. Șuieratul locomotivei cu abur și sursurul izvoarelor, mirosul fumului cenușiu și al cetinii, peisajele salbatice, gustul preparatelor de la destinație, te introduc într-o atmosferă de poveste, care în alte părţi ale lumii a apus de mult.
Câteva sfaturi pentru o experienţă de neuitat cu Mocănița de pe Vaser:
- Pentru a fi siguri că găsești locuri în ziua dorită, îndeosebi în perioada de sezon, cumpără-ți din timp biletele online de pe pagina oficială www.shop.cffviseu.com/
- Încearcă să ajungi cu cel puţin o oră înaintea plecării trenului pentru a intra în atmosfera acelei perioade în care timpul și spaţiul se măsurau altfel. Vei avea timp să vizitezi cele două mici muzee din incinta Gării CFF (Căii Ferate Forestiere). Casa Muzeu Elefant și Satul Maramureșean Mocăniţa și bineînteles Expoziţia în aer liber de locomotive și vehicule de cale ferată forestieră îngustă amenajată în parcare.
- Vremea sus pe munte poate să fie schimbătoare. Să nu uiți să iei cu tine haine groase care te protejează de vânt și ploaie.
- În cazul în care nu plănuiești să servești masa la destinație, să iei cu tine un sandvici.
Informaţii despre programul Mocăniţei obţi vizitând: https://www.cffviseu.com/