Sărbători religioase
Originea sărbătorilor religioase
În Maramureșul Istoric sărbătorile religioase sunt însoțite de numeroase tradiții și obiceiuri care le oferă un farmec aparte. Acest fapt se datorează originii precreștine a sărbătorilor peste care biserica a suprapus semnificații creștine. Așadar, cu toate că sărbătorile religioase au astăzi o semnificație crestină, fiind legate de viața unui sfânt, acestea au un substrat mult mai vechi din perioada precreștină. Acel substrat vechi îl constituie tradițiile și obiceiurile. Vechile sărbători păgâne erau închinate unor zeități locale. În fapt, sărbători cu o vechime de mii de ani au fost încreștinate, tradiții și obiceiuri din perioada antică însoțindu-le în continuare până astăzi.
Aici fiecare sărbătoare din calendar constituie un prilej de a descoperi autenticitatea și frumusețea acestor locuri. Maramureșenii se îmbracă în zilele de sărbătoare în frumoasele lor straiuri și participă la slujba de la biserică. În zilele de mare sărbătoare sau la hramruri moroșencele pregătesc mâncare tradițională pe care o împart la finalul slujbei. Sarmalele și pancovele sunt nelipsite.
Sărbători religioase importante de peste an
Printre cele mai importante sărbători de peste an la are puteți să descoperiți acea frântură de autenticitate se numără Crăciunul, Boboteaza, Paștele, Sfântul Ilie, Adormirea maicii Domnului.
Află mai multe despre accesând linkurile de mai jos.
Tradiții și obiceiuri de Sărbătoarea Sf. Ilie în Maramureș
Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului (Sfânta Mărie Mare) în Maramureș