Mâncarea tradițională

Mancarea traditionala
Mâncarea tradițională din Maramureș

Bucătăria maramureșeană

Mâncarea tradițională este una dintre cărțile de vizită ale Maramureșului. Chiar dacă nu este una spectaculoasă, în ceea ce privește aspectul și varietatea, mâncarea tradițională maramureșeană contribuie la experiența unică pe care o trăiești aici.

Ceea ce trebuie să știi este că mâncarea pe care o găsești aici nu se diferențează într-o așa mare măsură față de alte regiuni precum folclorul sau portul popular. Așadar este asemănătoarea cu mâncarea din regiunile învecinate. De asemenea nu trebuie trecute cu vederea influențele celorlalte etnii, ucrainene, ungurești și nemțești, care odată cu trecerea timpului au influențat bucătăria locală. Cu toate acestea, mâncarea maramureșeană impresionează prin gustul autentic, prin ingredientele naturale folosite și combinațiile care adesea te uimesc. Chiar dacă maramureșenii au preluat în timp și rețete din alte zone, le-au adaptat la specificul zonei. Varietatea cea mai mare o găsești la ciorbe.

Mâncarea tradițională autentică este tot mai mai prezentă în bucătăria pensiunilor din Maramureș, inclusiv pâinea de casă.

Aperitivul

Platourile cu mâncare rece servită ca antreu conțin în Maramureș de obicei, preparate din carne de porc. Printre acestea regăsești vestita slănină afumată, cârnați, jumări, șuncă afumată. Nelipsite sunt și brânzeturile de la stână cum sunt cașul sau urda. În funcție de sezon poate să fie adăugată vestita zacuscă. În perioada sărbătorilor de iarnă sunt nelipsite caltaboșul, toba sau piftia.

Ciorbe și supe

Românii sunt adevărați maeștrii în prepararea ciorbelor. Au dezvoltat de-a lungul timpului sute de variante pe cuprinsul întregii țării. Maramureșenii nu s-au lăsat mai prejos. Nicăieri nu mai găsești o varietate așa de mare de ciorbe și supe, denumite aici „zamă” Locuitorii acestor meleaguri au dat frâu liber imaginației, limita fiind dată doar de ingredientele disponibile. Astfel, în funcție de anotimp, poți savura ciorbe cu”buruieni” primăvara, cu ciuperci sau dovleac vara și toamna și cu cârnați iarna. Fiecare are povestea ei. Nu le găsești însă peste tot.

Preparatele principale

Aici asemănările cu bucătăria ardelenească este evidentă. Predomină sarmalele, tocănițele, mămăliga cu brănză de oaie (caș frământat).

Desertul

Chiar dacă bucătăria maramureșeană nu excelează în deserturi, înfluențele venite dinspre bucătăria austriacă le transformă în adevărate delicii. Astfel pe lângă pancove (gogoși) și cozonac găsești diferite tipuri de prăjituri în straturi.

Horinca

Băutura specifică Maramureșului este horinca. Este o bautură spirtoasă făcută din fructe, în general din prune sau mere. Are peste 50 de grade, fiind fiartă de două ori.

Preparatele specifice unor sărbători

Unele dintre mâncăruri sunt specifice anumitor sărbători cum sunt Paștele sau Crăciunul. Drobul de miel, de Paște, și piftia, de Crăciun. sunt cele mai îndrăgite. Sarmalele sunt nelipsite.

Mâncarea maramureșeană, între origini și tradiții

Tradiția culinară s-a născut în Maramureșul Istoric la stânele de pe munte. Ingredientele de bază au fost brânza, cașul, laptele prins sau smântâna. Nu trebuie excluse nici plantele și ciupercile care se găsesc din belșug în zonă în anotimpul cald. Cu timpul au apărut alte ingrediente cum sunt carnea unele preparate din carne.

În ceea ce privește rolul ritualic pe care îl joacă ospățurile din cele mai vechi timpuri, în comunitate sau în familie, distingem:

  • mesele la care participau familia mică(Crăciun, Paște)
  • mesele la care participau întreg neamul și membrii comunității mai apropiați(botez, nuntă, înmormântare)

Mâncarea tradițională și obiceiurile locale

Este bine de știut faptul că în Maramureș este considerat un gest nepoliticos să lași la finalul mesei mâncare în farfurie. De asemenea gazda este cea care închină și bea primul din vestita bătură, horinca.

 

 

Descoperă acel Maramureș autentic