Dansul tradițional

Dansul traditional din Maramures
Dansul tradițional din Maramureș „Învârtita”

Dansul tradițional din Maramureș, o carte de identitate

Să stai deoparte, să fii un simplu spectator, nu este cea mai bună idee atunci când ai ajuns în Maramureș. Dansul tradițional constituie o experiență multisenzorială. Îți dezvăluie o parte din tainele acestei lumi care nu se lasă ușor descoperită. Văzul, auzul, tot corpul vibrează în ritmul muzicii maramureșene aduse la viață de trei instrumente. Care sunt acestea? Vezi Specificul muzicii tradiționale maramureșenești.

Versurile unui cântec maramurșean ritmat, care aici sunt denumite strigături, sunt sugestive în acest sens.

” Ceteruca și cu arcul,

Înnebunit-ul și pe dracu,

D-apoi pe mine săracu”

Dansul tradițional maramureșean

Caracteristic dansului maramureșean sunt atât ritmica extrem de bogată și variată cât și spontaneitatea. Unul dintre cele mai cunoscute dansuri maramureșene este Învârtita. Cei doi parteneri se învârt în ritmul muzicii. Băiatul o ține pe fată de talie pe când ea îl ține de umeri pe partenerul de dans. Uneori baiatul execută pași mărunți tropotiți într-un ritm care amintește de dansul irlandez sau fata se învârte în jurul lui. De asemenea se poate dansa și în trei sau patru, luând forma unei hore.

Un alt dans, feciorescul, este unul dintre cele mai impresionante dansuri. Denumit și Bărbătescul, aduce aminte de dansurile rotualice de luptă. La acesta participă doar bărbații.

Chiar dacă la o primă vedere pare un dans complicat, îi înveți pașii fără să-ți dai seama. Poate cel mai plăcut mod de a descoperi și înțelege dansul maramureșean este să îl dansezi alături de maramureșeni. Nu sta pe loc! Simte ritmul! Ridică-țe și vino la dans. Îl înveți ușor.

Origini

Dansul maramureșean este din multe puncte de vedere asemănător celui irlandez. Pașii mărunți și rapizi sunt constituie legătura dintre ele. Chiar și ritmul este apropiat.  Legătura între cele două culturi aflate la capetele opuse ale UE ar putea fi moștenirea celtă.

Descoperă acel Maramureș autentic