Motive sa vizitezi Maramureșul

10 motive să vizitezi Maramureșul

10 motive să vizitezi Maramureșul
10 motive să vizitezi Maramureșul

 

Maramureșul Istoric oferă numeroase motive pentru a-l descoperi. Pe lângă atracțiile turistice unice, stilul de viață tradițional pe care o parte dintre moroșeni îl mai păstrează,  constituie un alt argument pentru a vizita acest colț de rai suspendat între trecut și viitor.

10 motive să vizitezi Maramureșul

Cu siguranță nu sunt singurele motive pentru a vizita această regiune din nordul țării. Cele 10 motive pentru a vizita Maramureșul constituie în esență baza identității culturale a acestei regiuni. Cu alte cuvinte, ceea ce o face să fie unică în lume.

Cultura lemnului

Maramureșul este cunoscut în mod deosebit pentru construcțiile de lemn, printre care se numără biserici, case, porți și troițe. Aici descoperi o cultură unică a lemnului nu doar în muzee, ci și în viața de zi cu zi a locuitorilor. Chiar dacă o parte importantă a patrimoniului material, constituit îndeosebi din vechile case de lemn, s-a pierdut, Maramureșul nu și-a pierdut farmecul de altădată. Aici încă mai desoperi ateliere în care meșterii populari sculptează lemnul. Să nu pleci din Țara culturii lemnului fără să vizitezi un astfel de atelier!

Cultura lemnului

Tradițiile încă vii

În Maramureș, fiecare sărbătoare este însoțită de vechi tradiții și obiceiuri. Nu doar bătrânii satului le duc mai departe, ci și tinerii. De aceea fiecare eveniment tradițional de aici, fie cultural sau religios, are un farmec aparte. Este însoțit de vechi ritualuri.

10 motive să vizitezi Maramureșul

Folclorul autentic

Ce-ar fi oare Maramureșul fără sărbătorile în care moroșenii se îmbracă în portul tradițional și petrec? Aceștia cântă și dansează cum numai ei știu să o facă. Alături de ei simți și tu acel fior care a străbătut secole de-a rândul.

10 motive să vizitezi Maramureșul

Atracțiile culturale unice

Poate cel mai important motiv să vizitezi această regiune îl constituie atracțiile turistice inedite. Fie că mă refer la bisericile și mănăstirile de lemn, la Mocănița de pe Valea Vaserului, la Cimitirul Vesel din Săpânța, la Memorialul Rezistenței Anticomuniste din Sighetu Maramației, fiecare spune o poveste despre aceste locuri, despre oamenii de aici.

10 motive să vizitezi Maramureșul

Mâncarea tradițională

Odată ajuns în Maramureș îți vei potoli foamea și setea cu preparate tradiționale. Acestea te apropie de natură, de ceea ce a însemnat cândva mâncarea pregătită din ingrediente naturale, sănătoase, simple.

Mâncarea tradițională

Oamenii  locului

Nu poți să mă refer la Maramureș fără să mă gândesc la oamenii acestor locuri care, cu graiul lor inconfundbil, cu felul de a fi, cu modul de a aborda probleme vieții și de a se bucura, îți creează o stare de bine, te fac să te îndrăgostești de aceste locuri, să te redescoperi pe tine însuți.

Cu sigurantă i-ai văzut pe moroșeni la televizor dansând, cântând, cu alte cuvinte petrecând. Să te afli în mijlocul lor reprezintă o experiență pe care nu o vei uita.

10 motive să vizitezi Maramureșul

Meșteșugurile tradiționale

Maramureșul reprezintă una dintre regiunile României în care unele dintre vechile meșteșuguri s-au păstrat până în ziua de azi. Fiecare casă în care sunt realizate obiecte tradiționale constituie un atelier de creație. Fiecare maramureșean din ale cărui mâini ies astfel de obiecte este un artist.

Meșteșugurile tradiționale

Credința încă vie

Oriunde te-ai afla în Maramureș ești însoțit de semne ale credinței. Te afli mereu în prejma unor biserici sau a unor troițe amplasate la intersectări de drumuri. Prezența maramureșenilor la biserică în zilele de sărbătoare reprezintă un motiv în plus pentru a vizita aceste locuri.

Credința încă vie

Peisajele unice 

Se spune că în Maramureș culorile florilor de câmp sunt mai aprinse, că verdele ierbii este mai intens, că șirurile de clăi de fân de pe dealuri sunt nesfârșite. Poate că cel mai bine ar fi să le vezi cu ochii tăi. Să nu uiți să ne spui și nouă părerea ta!

Peisajele unice 

Istoria acestor locuri

Oriunde te-ar duce pașii prin Maramureș, pe acele cărări sau drumuri au trecut înaintea ta eroii unor povestiri sau legende. Fie că au fost voinicii care i-au însoțit pe Dragoș și Bogdan Vodă în Moldova, fie haiducii lui Pintea, fie vitejii care i-au înfruntat pe tătari sau cei care au luptat armat împotriva comunismului, fiecare are o poveste.

Istoria acestor locuri

 

Dacă nu te-am convins să vii sau să revii în Maramureș, întreabă-i și pe alții. Cu siguranță îți vor da și alte motive să vizitezi aceste locuri.

 

 

Constantin Ioan Lazu

Autor: Creator de conținut pe Maramuresu'meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.