Atracții turistice

Atractii turistice din Maramures

Atracții turistice din Maramureș, vechi și noi

Când spui Maramureș îți vin în minte câteva lucruri cum sunt bisericile de lemn, oameni îmbrăcați în haine tradiționale, peisaje cu clăile de fân înșiruite pe dealuri, mâncarea pregătită în cuptor sau veselia pe care o citești pe fața moroșenilor atunci când petrec. Maramureșul este însă mai mult de atât. Este un stil de viață care a dus la apariția a numeroase atracții turistice unice. Toate au legături cu vechiul meșteșug al prelucrării lemnului, cu trecutul acestei regiuni sau cu nestrămutata credința a oamenilor de aici. Le găsești pe cuprinsul întregului ținut al Maramureșului Istoric.

Indiferent ce ai vrea să descoperi, sau să redescoperi, Maramureșul este mereu același, dar și diferit în același timp. Se schimbă la fel cum te schimbi și tu. Eveluează în pas cu vremurile. În fiecare anotimp Maramureșul îți prezintă o altă față a sa.

Farmecul Maramureșului nu constă astăzi doar în patrimoniul material constituit în principal din construcții de lemn și muzee. Constă în atitudinea maramureșenilor care știu ca nimeni alții să trăiască viața, să petreacă, sa țină frumoasele noastre sărbători.

Locuri de vizitat în Maramureșul Istoric

Maramureșul Istoric este o destinație turistică culturală în care semnele trecutului tradițional se îmbină cu prezentul. Aici găsești câteva obiective turistice care prin ineditul lor atrag anual numeroși turiști din lumea întreagă. Printre acestea se află:

Bisericile de lemn

Bisericile de lemn, construite în stil tradițional, constituie patrimoniul material cel mai important și valoros al Maramureșului. Acestea au făcut cunoscut Maramureșul în lume. Cele mai vechi biserici de lemn păstrează în interior picturi murale viu colorate care ne spun o parte din povestea acestui colț de rai.  Cele mai nou construite biserici de lemn de meșteri localnici în ultimii 30 de ani constituie dovada ca arta prelucrării lemnului a supraviețuit aici. Aceștia transmit și astăzi acest vechi mesteșug din generație în generație.

Mănăstirile construite în stil tradițional maramureșean

Astăzi, mănăstirile din Maramureș, situate de-a lungul văilor Izei, Vișeului, Cosăului și Tisei, constituie adevărate bijuterii arhitecturale și oaze de credință și cultură tradițională. Acestea se află printre cele mai vizitate obiective turistice ale zonei. Printre cele mai reprezentative obiective turistice și locuri de vizitat din Maramureș se află Mănăstirea Bârsana. 

Mocănița de pe Valea Vaserului

Mocaniţa vă invită astăzi la o călătorie în trecut în inima Munţilor Maramureșului, până aproape de granița cu Ucraina. Această călătorie îți va atinge toate cele 5 simțuri. Șuieratul locomotivei cu abur, mirosul fumului cenușiu, peisajele salbatice, gustul preparatelor de la destinație, vă vor introduce într-o atmosferă de poveste care în alte părţi ale lumii a apus de mult.

Cimitirul Vesel din Săpânța

Două cuvinte, care aparent nu pot să fie alăturate, dau numele unuia dintre cele mai vizitate locuri din țară, Cimitirul Vesel. Acest loc este cunoscut în întreaga lume datorită versurilor uneori ironice, alteori umoristice, și a imaginilor naive sculptate și viu colorate prezente pe crucile de mormânt. Acestea transmit pe scurt, telegrafic, un aspect important al vieții sau cauza morții celor care se odihnesc pe veci aici.

Memorialul Victimelor Comunismului

Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, găzduit de vechea clădire a închisorii din centrul orașului Sighet, prezintă cele mai importante evenimente din perioada comunistă, de la instalare până la înlăturarea sa. Accentul este pus pe primii ani ai instaurări prin forță a sistemului totalitar în vechiul Regat al României.

Muzeul Satului Maramureșean

Unul dintre muzeele reprezentative ale acestei zone este muzeul Satului Maramureșean din Sighetu Marmației.

Cascada Cailor și vârful Pietrosul Rodnei (2303 m)

Zona montană din partea estică a Maramureșului Istori este una dintre cele mai spectaculoase din țară.

Satul Breb

Unul dintre satele care păstrează cel mai bine arhitectura specifică Maramureșului.

Băile Ocna Șugatag

Situată în centrul Maramureșului Istoric, stațiunea balneară Ocna Șugatag constituie o oază de relaxare atât pentru corp cât și pentru suflet. Aceasta se remarcă prin prezența apei sărate bogate în fier care deține una din cele mai mari concentrații de sare din Europa, 120 g/litru. Aceasta provine de la peste 100 m adâncime din fostele mine de sare amenajate sub formă de clopot care s-au prăbușit din cauza infiltrațiilor de apă acum mai bine de jumatate de secol.

Experiențele trăite în Maramureș și povestea locurilor încărcate de povești pe care le găsești aici, te inspiră să mergi mai departe, să înfrunți noi provocări oriunde te-ai afla. Fiorul pe care l-ai simțit pășindu-le pragul te va însoți mult timp de acum încolo.

 

Atracții turistice pentru întreg anul

Maramureșul Istoric oferă o mare diversitate de atracții. Această destinație turistică o poți descoperi de-alungul întregului an.