General

Monumentul Martirilor de la Moisei

Monumentul Martirilor de la Moisei, conceput sub forma unui sanctuar, ne invită la un moment de reflecție asupra trecutului tumultuos al acestei regiuni

 

Monumentul Martirilor de la Moisei, amplasat pe o colină la intrarea în comuna Moisei dinspre orașul Borșa, a fost ridicat inițial din lemn în anul 1966 și transpus ulterior în piatră în anul 1972 de către sculptorul Vida Gheza în amintirea celor 29 de martiri uciși în 14 octombrie 1944 de trupele maghiare în vâltoarea finalului celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Ansamblul sculptural, încărcat de simbolism, denumit adesea și Monumentul Eroilor de la Moisei, este alcătuit din 12 coloane dispuse circular, fiecare având în partea superioară sculptat câte un chip. Zece dintre acestea reprezintă măști tradiționale maramureșene, reprezentându-i pe martiri, iar două au chipuri de om reprezentându-i pe cei doi supraviețuitori. Spre monument au fost amplasate 44 de trepte care reprezintă anul în care a avut loc tragicul eveniment. Această operă de artă modernă amintește de sanctuarele dacice, constituind un arc peste timp între generațiile care au fost și care vor veni.

Acest monument ne aduce aminte cât de dure pot să fie uneori timpurile și cât de ușor pot să fie  orbiți uneori oamenii de discursuri naționaliste pline de ură.

 

Constantin Ioan Lazu

Autor: Creator de conținut pe Maramuresu'meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.

Descoperă acel Maramureș autentic