General

Bisericile de lemn dispărute ale Maramureșului

Bisericile de lemn dispărute ale Maramureșului
Bisericile de lemn dispărute ale Maramureșului. În imagine este cea din Moisei Susani. Foto: Wikipedia (Fotografia a fost realizată pe la 1880)

Maramureșul Istoric este renumit pentru bisericile vechi de lemn și pentru echipele de meșteri care mai construiesc si în prezent astfel de bijuterii arhitecturale. Este de asemenea una dintre regiunile României în care credința religioasă încă viu păstrată se îmbină cu tradiția. Un semn îl constituie numărul impresionant de biserici de lemn nou construite în ultimii 30 de ani, peste 50 la număr, care păstrează stilul tradițional maramureșean.

Mai puțin cunoscut este faptul că numărul bisericilor vechi de lemn din Maramureșul Istoric a fost până acum un secol mai mare. Cauzele pentru care unele biserici vechi de lemn au dispărut au depins în mare măsură de comunitățile în mijlocul cărora au fost construite. Motivul principal constă în faptul că acestea au fost înlocuite de biserici de piatră mai mari, mai spațioase. Acest fenomen s-a petrecut îndeosebi pe la sfârșitul secolului al 19-lea și începutul secolului al 20-lea când valoarea de patrimoniu a vechilor biserici de lemn nu a fost luată în seamă, fiind demolate.

Câteva dintre bisericile de lemn dispărute ale Maramureșului

Printre acestea se numără biserici care s-au aflat în Moisei, Nănești sau Berbești. Din fericire unele dintre vechile biserici dispărute au fost fie fotografiate, cum sunt cele din Moisei sau din Nănești, demolate pe la sfârșitul secolului al 19-lea, respectiv în 1936, fie desenate cum este cazul vechii biserici din Berbești. Despre alte biserici avem doar niște menționări sau scurte descrieri, chiar dacă valoarea lor arhitecturală și patrimonială a fost importantă.

Astăzi toate bisericile vechi de lemn au intrat sub protecția legii privind protejarea monumentelor istorice. Aproape nu există localitate în Maramureșul Istoric care să nu găzduiască o biserică veche de lemn de patrimoniu sau una nou construită în ultimii 30 de ani, care în pofida vârstei fragede, constituie și ele un patrimoniu cultural de neprețuit.

Vremea și vremurile nu au fost așadar întotdeauna prietenoase cu bisericile vechi de lemn. Unele dintre acestea au dispărut din cauza faptului că până acum un secol nu a fost apreciată întru totul valoarea lor istorică, arhitecturală și în definitiv de patrimoniu. Comunitățile locale ar putea, ca să nu zic ca ar trebui, având o datorie morală, să le reconstruiască.

 

Constantin Ioan Lazu

Autor: Creator de conținut pe Maramuresu'meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.