General

Vechi simboluri ale Maramureșului. Bourul și zimbrul

 

Simboluri ale Maramureșului. Zimbru liber în Măgura Zimbrilor, Armeniș. Imagine: WWF România

 

Bourul

Prezent pe stema medievală a Maramureșului, capul de bour a constituit un simbol heraldic identitar al acestei regiuni. Odată cu întemeierea de către Dragoș și Bogdan a Țării Moldovei, vechiul simbol a trecut și el peste munți. Capul de bour o devenit și a rămas până astăzi simbolul heraldic al Moldovei.

Adesea capul de bour este confundat cu cel de zimbru. Cu toate că înfățișarea lor este asemănătoare, există numeroase diferențe între aceste animale care până în urma cu câteva secole locuiau în pădurile Carpaților.

Bourul, un animal mai mare și mult mai agresiv decât zimbrul, a dispărut din pădurile Europei încă din secolulul al 17-lea. Statura lui era foarte asemănătoare cu cea a taurului. Acesta putea să ajungă la o greutate de până la o tonă și la o înălțime în dreptul greabănului de până la 1,8 m.

Bourul era un animal temut. Forța și curajul său erau apreciate, având o constitutie asemănătoare cu cea a taurului. Nu constituia o bucurie să te întâlnești cu un astfel de animal sălbatic în pădure. Din păcate bourul nu a supraviețuit până astăzi din cauza vânării sale excesive.

Zimbrul

Zimbrul, „Bizon Bozanus”, a cărui statură este mai mică iar înfățișarea sa este asemănătoare cu cea a bizonilor din America, a trăit în sălbăticie în pădurile Europei, îndeosebi în Europa de est, până în secolulul al 19-lea.  La începutul secolului al 19-lea mai trăiau în captivitate câteva zeci de exemplare. În urma unor proiecte demarate îndeosebi în ultimele decenii numărul lor depășește astăzi în Europa 6.000 de exemplare. Acesta este cel mai greu animal de uscat din Europa și trăiește în număr grupuri mai mari în sălbăticie sau semisălbăticie în țări ca Rusia, Belarus sau Polonia, în ultimii ani și în România.

Interesant este faptul ca deși simbolul puterii era reprezentat de bour, în legenda despre întemeierea Moldovei legată de vânătorea lui Dragoș, eroul maramureșean vânează un zimbru.

Simboluri ale Maramureșului
Simboluri ale Maramureșului. Dragoș Vodă și Zimbrul- Monumentul statuar în Câmpulung Moldovenesc. Imagine: Constantin Ioan Lazu

Maramureșul este legat identitar mai mult de bour decât de zimbru. Cu toate acestea zimbrul este prezent în legende. Pădurile maramureșene, pline de izvoare și hrana, întinse cândva pe aproape întreaga suprafață a regiunii, au constituit un mediu ideal pentru zimbri. Aceștia se hrănesc nu doar cu iarba ci si cu mărăcini, puieți și arbuști, formând astfel mici poienițe. Astfel contribuie la diversificarea florei și faunei. Din fericire acest animal impozant a fost salvat de la extincție.

Zimbrii trăiesc aproximativ 20 de ani în sălbăticie și pană la 30 de ani în captivitate. De asemenea pe Valea Vaserului în anul 1856 este consemnata ultima vânătoare a unui zimbru pe actualul teritoriu al României. Cu toate acestea în Maramureș, la ora actuală, nu se află nici o rezervație de zimbri. În țara noastră se gasesc 4 astfel de rezervații care constituie adevarate atracții. În România trăiesc acum peste 100 de exemplare în semisălbaticie în trei zone diferite. Acestea sunt Parcul Vanători Neamț, Munții Făgăraș și Munții Țarcu.

Asadar dacă bourul reprezintă un simbol al Maramureșului, legat de trecutul său, zimbrul ar putea reprezenta un simbol contemporan al acestei regiuni, pe lângă multe altele, dacă ar fi inființată o rezervație, de ce nu chiar pe Valea Vaserului.

Constantin Ioan Lazu

Autor: Creator de conținut pe Maramuresu'meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.