General

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului

Prosesie din Săcel la Mănăstirea Moisei. Imagine: Josef Budean

Ziua de 15 august consemnează în Maramureș cea mai importantă sărbătoare a verii. Pare că întreg Maramureșul se oprește în această zi și sărbătorește. Nu e de mirare deoarece aproape în fiecare familie regăsim o membră care poartă numele de Maria/Mărie.

Spre deosebire de alte regiuni istorice ale României, cum este Moldova, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului constituie un eveniment religios mai important decât sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului care este celebrată în 8 septembrie.

Cu mic, cu mare, îmbrăcați în mare parte în costumul tradițional de care sunt tare mândrii, maramureșenii se îndreaptă dimineața spre biserici sau mănăstiri, în mod deosebit spre cele care poartă hramul Adormirii Maicii Domnului.

Cel mai mare pelerinaj din Maramureșul Istoric se desfasoară la Mănăstirea Moisei. De-a lungul ultimelor secolelor s-a împământenit obiceiul ca începând din ajunul sărbătorii, procesiuni, denumite „prosesii” în Maramureș, alcătuite din copii și tineri îmbrăcați în straie albe, să se îndrepte cântând pricesne spre mănăstirea din Moisei. Pricesnele care sunt cântece religioase închinate Sfintei „Măicuțe”, sunt cântate în biserici la slujbe de-a lungul întregului post care durează două săptămâni. Tinerii care sunt însoțiți de preoți, poartă icoane ale Maicii Domnului și prapori.

Constantin Ioan Lazu

Autor: Creator de conținut pe Maramuresu'meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.