General

7 motive să vizitezi Maramureșul Istoric vara aceasta

 

7 motive să vizitezi Maramureșul Istoric
7 motive să vizitezi Maramureșul Istoric

Maramureșul Istoric constituie azi o combinație inedită între o veche cultura a lemnului, tradiții și obiceiuri care au supraviețuit și un cadru natural feeric.

Cu siguranță sunt mult mai multe motive, nu doar șapte, ca să vizitezi această regiune. Cu siguranță te vor convinge deaoerece Maramureșul te surprinde mereu cu ceva nou, cu ceva incitant. Eexperiența pe care o trăiești aici te face să fii mai atent la detalii, mai creativ, mai încrezător.

7 motive să vizitezi Maramureșul Istoric

1. Tradițiile și obiceiurile încă vii pe care le descoperi aici

Sarbatori traditionale
Sarbatori traditionale

În Maramureș, fiecare sărbătoare este însoțită de vechi tradiții și obiceiuri. Nu doar bătrânii satului le duc mai departe, ci și tinerii. De aceea fiecare eveniment tradițional de aici, fie cultural sau religios, are un farmec aparte. Te introduce într-o atmosferă în care nu mai ești un simplu spectator, ci un actor la un spectacol al unei lumi de mult apuse în alte locuri.

2. Mâncarea tradițională

Mancarea traditionala
Mâncarea tradițională din Maramureș

dată ajuns în Maramureș îți vei potoli foamea și setea cu preparate tradiționale. În fapt îți amintește ce a însemnat până nu demult mâncarea pregătită din ingrediente naturale, sănătoase, cu rețete simple, dar cu cu un gust aparte. Bucătăria maramureșeană este cel mai bunexemplu că o mâncare  fără condimente sofisticate poate să aibă savoare.

3. Folclorul autentic

Dansul traditional din Maramures
Dansul tradițional din Maramureș

Adesea Maramureșul se confundă cu ceterașii care interpretează cu foc cântece ritmate care te invită la dans și voie bună. Cântecul și dansul tradiționale constribuie la identitatea unică a acestei acestei regiuni dar și la farmecul ei. Folclorul exprimă poate cel mai bine sufletul maramureșenilor.

4. Cultura lemnului

Cultura lemnului
Cultura lemnului

Cunoscut îndeosebi pentru construcțiile de lemn, printre care se numără bisericile, porțile, casele și troițele, în Maramureș descoperi o cultură unică a lemnului. Chiar dacă o parte importantă a patrimoniului material, constituit îndeosebi din vechile case de lemn, s-a pierdut, Maramureșul și-a păstrat pe alocuri farmecul de altădată. Aici cultura lemnului dispune de toate resursele să renască. Construcțiile din lemn sunt din ce în ce mai apreciate iar tinerii meșteri populari sunt tot mai mulți.

Afla mai multe despre Cultura lemnului din Maramureș

5. Meșteșugurile tradiționale

Mestesuguri traditionale
Meșteșuguri tradiționale

Maramureșul reprezintă una dintre regiunile României în care vechi meșteșuguri s-au păstrat chiar dacă modernitatea a făcut ca lucrul manual să fie înlocuit. Fiecare gospodărie în care sunt realizate obiecte tradiționale constituie un atelier de creație. Vizitează câteva astfel de ateliere. Vei înțelege mai bine spiritul acestor locuri.

6. Peisajele unice cu șiruri de dealuri brăzdate de clăi de fân

Plimbându-te prin Maramureș vei descoperi peisaje care îți amintesc permanent că te afli în „Țara fânului”. Chiar dacă modernitatea a juns și în Maramureș, unii locuitori ai acestei regiuni se încăpățânează să ducă mai departe vechile metode a lucru cu fânul. De asemenea munții care înconjoară Maramureșul îți oferă peisaje de poveste. Din Pasul  Prislop poți să admiri Munții Rodnei și ai Maramureșului.

7 motive să vizitezi Maramureșul Istoric
7 motive să vizitezi Maramureșul Istoric

7. Modul în care petrec moroșenii

Cu sigurantă i-ai văzut pe moroșeni la televizor dansând, cântând, cu alte cuvinte petrecând. Să te afli în mijlocul lor când petrec reprezintă o experiență pe care nu o vei uita. De ce? Pentru că maramureșenii știu să petreacă ca nimeni alții.

7 motive să vizitezi Maramureșul Istoric
7 motive să vizitezi Maramureșul Istoric

Doar 7 motive să vizitezi Maramureșul Istoric?

Cu siguranță nu sunt doar 7 motive să vizitezi Maramureșul Istoric. Care sunt motivele tale?

Constantin Ioan Lazu

Autor: Creator de conținut pe Maramuresu'meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.