General

Toamna în Maramureș

Biserica de lemn „Cuvioasa Paraschiva” din Desești, monument UNESCO

Toamna și-a făcut încet simțită prezența. Serile sunt mai scurte iar nopțile mai reci. După un sfârșit de august mai ploios ca de obicei  căldura, e adevărat mai palidă, a revenit. Chiar  dacă în lunile de vară am uitat aproape complet de restrițiile cauzate de noul coronavirus, situația începe să se schimbe treptat.

Si totusi toamna a venit cu speranțe. În curând ne vom bucura de peisaje de poveste, cu frunze care încep să ruginească, lasându-le doar brazilor amintirea unui verde crud. Toamna va începe să aștearnă covoare galbene, arămii și rosii pe dealuri și pe marginea drumurilor și își va răspândi miresmele peste satele din vaile Izei, Marei, Cosăului, Vișeului și Tisei.

Toamna este anotimpul în care putem să facem lungi plimbări prin natură, să acumulăm din energia luminii, care se revarsă printre crengile tot mai lipsite de frunze, atât de necesară pentru iarnă. O plimbare în natură toamna constituie și o experientă deosebită. Foșnetul frunzelor creează o bucurie imensă tuturor, de la mic la mare, iar aerul ozonat prezent în apropierea zonelor împădurite și a apelor curgătoare de munte ne întărește imunitatea de care avem atâta nevoie.

Maramureșul poate să fie asemnănat toamna cu un festival al gusturilor.  „Nimeni nu poate gusta fructele toamnei în timp ce se delecteaza cu parfumul florilor de primavara” spunea poetul Samuel Johnson. Fiecare anotimp dezvăluie o fațetă unică a Maramuresului, îndeosebi toamna când pregătirile pentru iarnă stârnesc o forfotă care cu greu poate să fie trecută cu vederea.

Peisajele tomnatice ale Maramureșului sunt desprinse parcă din vechile legende iar aglomerația specifică sezonului de vară începe să se estompeze. Puteți astfel să admirati în liniște picturile impresionante din interiorul bisericilor de lemn, turnurile lor zvelte, turmele de oi care se întorc în sat și  oameni culegând roadele muncii lor.

Toamna transformă această regiune istorică într-o destinație turistică pentru corp și suflet. Trebuie doar să fii pregătit să o descoperi cu toate cele cinci simțuri. Să vă lăsați purtat de peisaje, de miresme , de foșnetul frunzelor, de atingerea catifelată a vântului și de gustul dulce al roadelor.

Constantin Ioan Lazu

Autor: Creator de conținut pe Maramuresu'meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.