GeneralIdentitate traditionala

Troița maramureșeană

Troita maramureseana
Troita maramureseana
Troita reprezintă cel mai vechi simbol al credinței care a dăinuit pe aceste meleaguri. Stâlpul vertical simbolizează legătura omului cu Dumnezeu, iar cel orizontal simbolizează legătura între oameni.
Troița are un rol protector, purifică spațiul în care este amplasată și reprezintă un loc de rugăciune. De aceea troițele sunt amplasate adesea la marginea localităților, la întretăieri de drumuri sau pe dealuri.
Mai de mult, când bisericile erau mai rare, o astfel de troiță putea să înlocuiască o biserică.
În Maramureș fiecare troiță este o operă de artă, care duce mai departe vechiul meșteșug al sculptării lemnului

Acest simbol creștin, troița, care a devenit de-a lungul timpului o emblemă a Maramureșului, te însoțește pretutindeni aici. Prezența acesteia îți semnalează faptul că te afli într-o regiune în care credința este încă vie și că meșteșugul transformării lemnului în adevărate opere de artă sacră a străbătut secolele până în ziua de azi.

Unde poți găsi troița maramureșeană?

Maramureșul găzduiește un număr impresionant de astfel de troițe sculptate în lemn în stil tradițional. Aceste simboluri ale unei credințe creștine străvechi încă vii pot fi întâlnite la întretăieri de drumuri, în curțile bisericilor, mănăstirilor sau caselor, lângă fântâni sau pe vârfuri de dealuri.

Astfel de troițe a căror varietate este limitată doar de către imaginația și măiestria sculptorilor continuă să fie și astăzi meșteșugite de către localnici. Meșterii maramureșeni și-au imaginat în diferite forme troița, de la o cruce simplă, la una cu mai multe brațe sau chiar încadrată într-un cerc, asemănătoare crucii celtice. De asemenea unele troițe îl reprezintă pe Isus Hristos, fie sculptat în lemn, fie decupat și pictat pe o formă de tablă. Acestea sunt ornamentate cu numeroase simboluri precreștine care cu greu mai pot fi astăzi descifrate.

Oriunde te plimbi prin Maramures ești întâmpinat de către o troiță care îți amintește în permanență de legatura puternică dintre cer și pământ, dintre spirit și materie.

Când ajungi în Maramureș să nu treci nepăsător pe lângă aceste simboluri sacre. Acestea ascund multe detalii, semne din trecut care ne transmit mesaje din timpuri de mult apuse despre cine suntem noi astăzi, sau mai bine spus despre cine ar trebui să fim.

 

Constantin Ioan Lazu

Autor: Creator de conținut pe Maramuresu'meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.

Descoperă acel Maramureș autentic