Pasul Prislop, cea mai frumoasă poartă de intrare în Maramureșul Istoric
Pasul Prislop (1416m) constituie astăzi un reper important în peisajul turismului maramureșean. Odată cu finalizarea reabilitării șoselei care străbate această trecătoare (DN 18) și face legătura între Maramureș și Moldova, șofatul pe acest traseu a devenit o plăcere. Nu mai trebuie să fii atent la gropiile, care până nu demult, te obligau să stai cu ichii ațintiți în pământ. Peisajele cu Munții Rodnei înspre sud, care cuprind cel mai mare vârf al Carpaților Orientali, vârful Pietrosul Rodnei (2303 m), și Munții Maramureșului înspre nord, situați la frontiera cu Ucraina, transformă această cale rutieră într-una din cele mai frumoase șosele montane din România.
Nu doar peisajele, care îți taie respirația, constituie adevărate atracții turistice ci si pârtia de schi care a fost amenajată în apropierea vârfului trecătorii sau mănăstirea care se află încă în construcție în punctul cel mai înalt al trecătorii. Pârtia de schi care a fost inaugurată în anul 2017 și a cărei lungime este de 1100 m este dotată cu o instalație de transport pe cablu de tip telescaun cu 2 locuri și nocturnă. Astfel Pasul Prislop reprezintă un punct de atracție nu doar datorită peisajelor impresionante pe care le poți descoperi aici ci și pentru practicarea sporturilor de iarnă.
Mănăstirea de zid cu hramul „Schimbarea la față” a fost ridicată pentru cinstirea ostașilor căzuți în cele două războaie mondiale. În apropierea mănăstirii se află un cimitir în care se odihnesc câțiva dintre acești eroi. Pasul Prislop a constituit în timpul celor două războaie mondiale teatru de operațiuni militare, fiind traversat de numeroase tranșee întărite cu buncăre. Din păcate încă nu a fost amenajat un traseu care să pună în valoare acest patrimoniu.
O altă atracție turistică importantă o reprezintă Festivalul de foclor „Hora la Prislop” care este organizat de obicei în prima duminică din a doua jumștate a lunii august. Acest festival duce mai departe o veche tradiție a unei nedei, o sărbătoare câmpenească care era organizată în timpurile străvechi pe vârfurile munților de către ciobani. În cadrul acesteia oamenii de pe mai multe văi se întîlneau pe vârf de munte, petreceau, făceau schimb de bunuri iar tinerii aveau un prilej pentru a se cunoaște și a lega prietenii. Uneori se încheiau logodne.
Chiar dacă nu ai drum prin această trecătoare, o scurtă vizită la cea mai înală trecătoare din Carpații Orientali, care poate oricând să concureze la frumusețe și spactaculozitate cu Transfăgărășanul și Transalpina te va încânta. Aerul curat și răcoros de munte te va trezi din nou la viață!
Autor: Creator de conținut pe Maramuresu’meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.