General

Ziua copiilor si tradițiile nemuritoare

Imagine: Vasile Timur Chiș

Data de 1 iunie reprezintă ziua în care ne amintim de copilărie, de acei ani în care grijile păreau foarte îndepărtate iar joaca o activitate care doream să nu se mai termine niciodată. Ziua de astăzi constituie și un moment în care privim mai atenți la copiii noștri. De multe ori nu știm cum să o sărbătorim, mai ales că din anul 2017 a fost declarată sărbătoare legală. Ce am putea să facem ca părinți în această zi? Până nu demult dascălii și educatorii erau „responsabili” de această zi. Ei îi duceau pe copii în parcuri și desenau pe asfalt, mergeau în scurte excursii sau imaginau diferite activități. Astăzi, fiind zi liberă, este sarcina noastră, a părinților, să îi sărbătorim, să îi facem să se simtă în centrul atenției.

Am putea să le vorbim despre frumoasele noastre tradiții și obiceiuri pe care le-am cunoscut pe când eram la rândul nostru copii și pe care le putem duce mai departe, le putem îmbogăți, le putem arăta acelora care nu au șansa să trăiască printre ele. Mulți copii din Maramureș le cunosc datorită strădaniei unor învățători sau preoți care țin foarte mult la acest patrinomiu cultural imaterial. Să cunoască vechile datini, să știe un cântec, un dans constituie un dar pe care îl putem face noi astăzi lor. Acesta îi va îmbogăți spiritual și cultural, însoțindu-i toată viața.

Constantin Ioan Lazu

Autor: Creator de conținut pe Maramuresu'meu unde adun, sintetizez, structurez și prezint informații relevante despre acel Maramureș care a rămas autentic. Susțin și promovez vechile tradiții și obiceiuri primite moștenire de la păstrătorii acestui patrimoniu material și imaterial prețios.